Artistul norvegian Edvard Munch este cel care a scris mesajul ascuns în tabloul „Ţipătul”, au dezvăluit o serie de scanări cu infraroşu, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O propoziţie scurtă şi abia vizibilă pe unul dintre cele mai cunoscute tablouri din lume a provocat mult timp speculaţii în lumea artei.

„Putea fi pictat doar de un nebun” este inscripţionat în creion în partea din stânga sus a lucrării.

Noi teste realizate de Muzeul Naţional al Norvegiei au confirmat că aceste cuvinte au fost scrise de însuşi Munch.

Tabloul original, prima dată expus în oraşul natal al pictorului, Oslo, la jumătatea anilor 1890, a devenit o expresie atemporală a anxietăţii umane.

Lucrarea a fost recent supusă unor teste şi restaurată pentru a fi expusă din nou în capitala norvegiană anul viitor.

Criticii de artă s-au întrebat mult timp dacă inscripţia a fost un act de vandalism sau a fost scrisă de Munch, despre care este cunoscut că a avut, de-a lungul vieţii, probleme de sănătate mintală.

Specialiştii muzeului au ajuns la concluzia, după mai multe analize, că aceste cuvinte au fost scrise de Munch.

„Scrisul este, fără îndoială, al lui Munch”, a spus Mai Britt Guleng, curator al muzeului. „Scrisul de mână, precum şi evenimentele care au avut loc în 1895, când Munch şi-a prezentat pictura în Norvegia prima dată, indică acelaşi lucru”.

Lucrarea a fost criticată dur la acel moment şi prezentarea ei a fost însoţită de speculaţii privind sănătatea mintală a artistului. Potrivit jurnalelor lui, Munch a fost profund afectat de reacţie şi este crezut că a revenit asupra tabloului pentru a adăuga declaraţia.

Şi tatăl şi sora lui au suferit crize de depresie, iar Edvard Munch a fost internat în 1908 în urma unei căderi nervoase. Mama şi sora lui mai mare au murit înainte ca el să împlinească vârsta de 14 ani, tatăl lui a murit 12 ani mai târziu, iar o altă soră a fost diagnosticată cu tulburare bipolară şi internată într-un azil.

„De când mă ştiu am suferit de anxietate profundă pe care am încercat să o exprim prin arta mea”, scria Munch. „Fără această anxietate şi boală aş fi fost ca o corabie fără cârmă”.

În 1994, „Ţipătul” a fost furat dintr-un muzeu de artă norvegian. A fost recuperat printr-o acţiune sub acoperire a unor detectivi britanici.

„Ţipătul” va fi expus, alături de alte lucrări ale lui Munch, la Muzeul Naţional al Norvegiei, începând din 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.