Înmormântarea lui Ioan Onisei, director general interimar al Teatrului Naţional Bucureşti, va avea loc în oraşul său natal, Piatra Neamţ, anunţă instituţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colectivul Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti a transmis condoleanţe familiei. 

Expert în management cultural, audiovizual, cinematografie şi drepturi de autor, Ioan Onisei a ocupat în perioada 2014-2021 funcţia de director general adjunct, preluând, după decesul lui Ion Caramitru, în septembrie 2021, atribuţiile de manager interimar al Teatrului Naţional "I.L.Caragiale".

Ioan Onisei a absolvit în 1978 Facultatea de Drept din Bucureşti, Secţia Ştiinţe Administrative. Şi-a început activitatea profesională la Piatra Neamţ, unde a deţinut numeroase atribuţii şi funcţii de conducere între care: director al Direcţiei Administraţiei Locale a Primăriei Neamţ şi preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. În 1994 a fost desemnat Preşedinte al Delegaţiei României la Congresul Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei.

A fost secretar de Stat în Ministerul Culturii (1997-1998 şi 2005-2007) şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (2009-2010).


În calitate de deputat, între 2000 şi 2004 a făcut parte din Comisia pentru Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în Masă, Comisia Parlamentară pentru Revizuirea Constituţiei şi din Comisia Parlamentară pentru însemne, distincţii şi decoraţii.

Cu o vastă expertiză în domeniul  managementului cultural, al audiovizualului , al cinematografiei şi al drepturilor de autor, Ioan Onisei a fost co-autor la iniţiativele sau proiectele legislative privind liberul acces la informaţiile de interes public; organizarea şi funcţionarea Agenţiei Române de Presă „Rompres"; Legea Audiovizualului; Legea bibliotecilor; Legea cinematografiei; Legea muzeelor şi colecţiilor; Legea privind cultura scrisă; Legea aşezămintelor de cultură. Autor şi co-autor al unei serii de Decizii CNA, în perioada 2007-2012.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.