Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de operator al Programului RO-CULTURA, finanţat prin Granturile SEE 2014 - 2021, a anunţat luni lansarea apelului de finanţare pentru iniţiativele culturale despre minoritatea romă, care are un buget de 2 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest apel se adresează exclusiv proiectelor care vizează proiectele culturale despre minoritatea romă.

Proiectele selectate vor contribui la capacitarea persoanelor de etnie romă şi la consolidarea identităţii culturale a acestora (limbă, obiceiuri, moştenire etc.).

Organizaţiile gestionate de persoane aparţinând minorităţii rome sunt încurajate să depună un proiect în cadrul prezentului apel.

„Ne dorim ca prin acest apel de proiecte să sprijinim iniţiative care promovează şi valorifică diversitatea culturii rome în arta şi cultura contemporană şi care contribuie la creşterea gradului de conştientizare şi îmbunătăţirea recepţiei culturii rome în societate. De asemenea, pentru un impact cât mai mare, sunt încurajate cooperarea culturală şi schimbul cultural între organizaţiile din România şi cele din statele donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein). Acesta este ultimul apel de proiecte dedicat sectorului cultural din România şi finanţat prin Granturile SEE 2014 - 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA”, a tranmis Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Suma totală alocată prezentului apel de proiecte este de 2 milioane de euro.

Valoarea sprijinului financiar nerambursabil ce poate fi acordat unui proiect este cuprinsă între 50.000 de euro şi 200.000 de euro, reprezentând 100% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.

Acestea pot include promovarea culturii rome în arta şi cultura contemporană, precum şi creşterea gradului de conştientizare şi îmbunătăţirea recepţiei culturii rome în societate.

Pentru a fi eligibile, propunerile de proiecte trebuie să conducă la atingerea indicatorilor de program ce vizează: măsuri de capacitare (empowerment) a persoanelor de etnie romă, crearea de locuri de muncă, creşterea numărului de participanţi la activităţile culturale, sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale vizând cultura romă, instruirea la locul de muncă a persoanelor de etnie romă, organizarea de activităţi de artă contemporană, dar şi cooperarea cu un partener de proiect din statele donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) în domeniul artei contemporane.

Pot face solicitări instituţii publice de cultură (muzeu, teatru, operă, operetă, filarmonică, bibliotecă, arhivă, centru cultural etc.); instituţii publice care au ca activitate principală promovarea culturii rome şi/sau incluziunea persoanelor de etnie romă; instituţii de educaţie şi/ sau de cercetare de drept public sau de drept privat; organizaţii neguvernamentale înfiinţate în urmă cu cel puţin 2 ani (faţă de data de lansare a apelului de proiecte) a căror activitate este, printre altele, în sectoarele culturale şi creative, astfel cum sunt definite în Regulamentul UE nr. 1295/2013;societăţi sau societăţi cooperative înfiinţate în urmă cu cel puţin 2 ani (faţă de data de lansare a apelului de proiecte) a căror activitate este, printre altele, în sectoarele culturale şi creative, astfel cum sunt definite în Regulamentul UE nr. 1295/2013.

Perioada de implementare a activităţilor proiectului poate fi cuprinsă între 6 luni şi 24 luni.

Cererile de finanţare se depun până pe 20 septembrie 2021. Ghidul solicitantului şi anexele aferente sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.