India şi-a oprit robotul lunar, prima navă spaţială care a ajuns la polul sud al Lunii, după ce şi-a încheiat misiunea de două săptămâni pentru a efectua experimente, a anunţat Agenţia spaţială indiană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Roverul Pragyan de pe nava spaţială Chandrayaan-3 a fost „pus în modul de veghe”, dar cu bateriile încărcate şi cu un receptor pornit, a precizat sâmbătă seara Organizaţia indiană de cercetare spaţială (ISRO) într-un mesaj postat pe X (fostul Twitter).

„Să sperăm la o trezire cu succes pentru o nouă serie de misiuni!”, a scris ISRO. „Dacă nu, el va rămâne pentru totdeauna ambasadorul lunar al Indiei”.

Această aselenizare reuşită, după o tentativă eşuată în 2019, permite Indiei să recupereze decalajul faţă de Statele Unite, China şi fosta Uniune Sovietică ca putere spaţială emergentă, la doar câteva zile după eşecul misiunii Luna-25, prima lansată de Moscova în 47 de ani.

Misiunea Chandrayaan-3 a provocat o bucurie generalizată în India, presa locală descriind-o drept cea mai mare realizare ştiinţifică a ţării.

Robotul Pragyan a parcurs mai mult de 100 de metri, confirmând prezenţa sulfului, a fierului, a oxigenului şi a altor elemente pe Lună, a declarat ISRO.

India, care a lansat sâmbătă şi o sondă pentru a studia Soarele, observând vânturile solare care pot provoca perturbări pe Pământ, cunoscute sub numele de aurora boreală, speră să obţină acelaşi succes cu această misiune.

„Satelitul este în stare bună şi se află pe orbita Pământului”, a precizat duminică ISRO, care se pregăteşte să facă „o călătorie de 1,5 milioane de kilometri”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.