Autorităţile indiene au fost criticate după ce fotojurnalista Sanna Irshad Mattoo din Kashmir a declarat că i-a fost interzisă călătoria spre New York, unde urma să primească premiul Pulitzer 2022, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sanna Irshad Mattoo, în vârstă de 27 de ani, făcea parte dintr-o echipă de fotografi Reuters care a câştigat un Pulitzer pentru fotografie de lungmetraj pentru relatări despre criza coronavirusului din India.

„Oficialii de la imigraţie m-au oprit pe aeroportul din New Delhi, în timp ce colegilor mei li s-a permis să plece”, a spus Mattoo. „Mi-au spus că nu pot lua zborul, dar nu mi-au spus motivul”.

Este a doua oară când Mattoo este oprită de autorităţile indiene să călătorească în străinătate. În iulie, a fost oprită de oficialii de la imigraţie în timp ce lua un zbor spre Paris, unde urma să participe la o lansare de carte şi la o expoziţie de fotografie în care îşi expunea fotografiile din Kashmir.

„Am contactat diferiţi oficiali după ce mi s-a interzis să călătoresc în iulie, dar nu am primit niciun răspuns”, a spus ea. „A putea participa la ceremonia de premiere a fost o oportunitate o dată în viaţă pentru mine. Dar modul în care autorităţile m-au oprit din nou a fost umilitor". 

Mattoo nu este primul jurnalist căruia i-a fost interzisă plecarea în străinătate. Cel puţin încă patru jurnalişti din Kashmir au primit interdicţie să călătorească în străinătate în ultimii doi ani, în ceea ce se crede că face parte dintr-o represiune mai mare împotriva jurnaliştilor din regiune, disputată între India, Pakistan şi China.

Organismele pentru libertatea presei au condamnat acţiunea şi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la această tendinţă în creştere.

„Această decizie este arbitrară şi excesivă. Autorităţile indiene trebuie să înceteze imediat toate formele de hărţuire şi intimidare împotriva jurnaliştilor care acoperă situaţia din Kashmir”, a declarat Beh Lih Yi, coordonatorul programului CPJ pentru Asia.

Aakar Patel, preşedintele consiliului de administraţie al Amnesty International India, a declarat că autorităţile indiene folosesc interdicţii arbitrare de călătorie pentru a reduce la tăcere vocile independente şi critice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.