Paleontologi şi arheologi de la Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, care a ars în septembrie 2018, au anunţat, marţi, că au reuşit să salveze o "cantitate semnificativă" de piese istorice din molozul celui mai mare muzeu de istorie naturală din America Latină. Pentru prima dată, reprezentanţii presei au putut intra în edificiul devastat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este încă dificil de stabilit" cât va putea fi salvat în total, dar există "o cantitate semnificativă care poate fi recuperată", a declarat, într-o conferinţă de presă, Claudia Carvalho, arheologul care coordonează recuperarea pieselor care aparţin Muzeului Naţional din Rio de Janeiro, potrivit AFP. 

Pentru prima dată jurnaliştii au avut voie să intre în edificiul fostului palat imperial, pe care incendiul din 2 septembrie 2018 l-a devastat şi a creat o undă de şoc în Brazilia şi în străinătate. 

Nouă ore pe zi şi şase zile pe săptămână, zeci de antropologi, arheologi şi paleontologi sapă minuţios în munţii de resturi, de structuri metalice şi de pereţi carbonizaţi. 

Până acum, aproape 2.000 de piese complete sau fragmente din aceeaşi piesă au fost recuperate, a explicat directorul muzeului, Alexander Kellner, care s-a arătat surprins. 

El a precizat că odată cu succesul recuperărilor se confruntă cu o nouă problemă, şi anume spaţiul de depozitare pentru obiectele regăsite. Muzeul ar putea să expună "rapid" obiectele recuperate, a adăugat managerul. 

Printre replicile recuperate în ultimele luni se află şi fragmente din Luzia, "prima braziliancă" care a trăit în urmă cu 12.000 de ani, cea mai veche din Brazilia, considerată bijuteria Muzeului Naţional. 

Au fost recuperate şi meteoritul Bendego, o masă de fier şi nichel de cinci tone a cărei compoziţie şi talie i-au permis să reziste flăcărilor, dar şi fragmente din Maxakalisaurus topai, un dinozaur ierbivor de 13 metri lungime al cărui schelet a fost descoperit în statul Minas Gerais (sud-est).

"Ştim că alte colecţii sunt pierdute, ca cea de entomologie", una dintre cele mai bogate colecţii de insecte din America Latină cu 5 milioane de exemplare", a explicat Claudia Carvalho. 

Dar "materialele rezistente precum ceramica, metalul, roca, au supravieţuit. Trebuie stabilit cum. Există colecţii din care nu ştim ce proporţie vom putea recupera". 

Aceste cercetări minuţioase ar trebui continuate tot anul, în timp ce reconstrucţia Muzeului, situat în Parcul Boa Vista, în nordul oraşului Rio, se află în studiu. 

Poliţia federală continuă ancheta privind cauzele acestui incendiu care a devastat 20 de milioane de obiecte şi a revoltat comunitatea ştiinţifică. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.