Un exemplar unic cu ilustraţii ale "Fabulelor de La Fontaine", create de pictorul şi ilustratorul francez din secolul al XVIII-lea Jean-Baptiste Oudry, a fost vândut, miercuri, la o licitaţie a casei Christie's din New York pentru 2,7 milioane de dolari, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această piesă preţioasă pentru bibliofili se prezintă ca un album gros de 138 de desene cu peisaje detaliate, încadrate cu un contur albastru, fiecare ilustrând una dintre faimoasele poveşti ale fabulistului şi poetului francez Jean de La Fontaine, precum „Broasca care vrea să fie la fel de mare ca Boul”, „Lăcusta şi furnica” sau „Corbul şi vulpea”.

Pictor la curtea Franţei sub Ludovic al XV-lea, Jean-Baptiste Oudry (1686-1755) le-a realizat la începutul anilor 1730 cu pensulă şi cerneală neagră, dar nu au fost asamblate imediat.

Este „singurul volum intact de ilustraţii de Oudry pentru La Fontaine”, a explicat pentru AFP Stijn Alsteen, responsabil internaţional de desene vechi la Christie’s, precizând că un al doilea volum a existat, dar a fost „dezmembrat” şi împrăştiat între colecţionari şi muzee.

Jean-Baptiste Oudry este considerat unul dintre cei mai buni ilustratori ai fabulelor lui La Fontaine, la fel ca Gustave Doré sau Grandville, iar desenele sale pot fi văzute în ediţiile de lux Diane de Selliers din Franţa.

Albumul, care fusese vândut la Sotheby's în 1996 cu 550.000 de lire sterline, echivalentul a peste 850.000 de dolari la acea vreme, făcea parte din colecţia J.E. Safra, din care 78 de lucrări din secolul al XVII-lea până în secolul al XIX-lea au fost vândute contra 18,5 milioane de dolari, miercuri, la New York.

Piesa a fost estimată între 1,5 şi 2,5 milioane de dolari de Christie's, care nu a oferit informaţii despre cumpărător.

În luna mai, Christie's a vândut un desen de Michelangelo, „Jeune Homme Nu” (după Masaccio), la Paris pentru 23 de milioane de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.