Cele două spaţii expoziţionale care găzduiesc proiectul României la Bienala de Arhitectură de la Veneţia şi-au deschis porţile în 8 şi 9 mai, marcând începutul proiectului „Human Scale”, care propune o lectură critică şi sensibilă asupra felului în care oamenii au fost imaginaţi în arhitectura secolului XX şi asupra modului în care clădirile pot fi regândite astăzi, la scară umană.
Realizat de artistul Vlad Nancă şi Muromuro Studio (Ioana Chifu şi Onar Stănescu), şi curatoriat de Cosmina Goagea, proiectul ocupă două spaţii expoziţionale distincte, dar interconectate: Pavilionul României din Giardini della Biennale şi Noua Galerie a Institutului Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia.

Deschiderea oficială a avut loc în 8 şi 9 mai, în prezenţa echipei artistice, a autorităţilor române, a reprezentanţilor instituţiilor culturale implicate, precum şi a unui număr mare de profesionişti din domeniul arhitecturii şi artelor vizuale. Din 10 mai, expoziţia este deschisă publicului larg şi poate fi vizitată până în 23 noiembrie.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

„Participarea României la cea de-a 19-a Expoziţie Internaţională de Arhitectură - La Biennale di Venezia invită la introspecţie prin reconectarea la om. Relaţia acestuia cu mediul arhitectural este reflectată în modul în care figura umană apare în desenele de arhitectură din România de-a lungul ultimului secol şi în interpretarea acestora în arta lui Vlad Nancă.”, spune Attila Kim, comisarul României pentru Bienala de Arhitectură de la Veneţia.

În Pavilionul României, publicul este invitat să parcurgă o instalaţie care aduce în prim-plan zece siluete sculpturale la scară reală, realizate de Vlad Nancă şi inspirate din desene de arhitectură din secolul trecut. Acestea intră în dialog cu o selecţie cronologică de desene semnate de arhitecţi români din secolul XX, reunite într-o istorie condensată a spaţiului construit şi a figurii umane din proiectarea arhitecturală.
"Oamenii sunt elementul care unifică desenele de arhitectură, depăşind graniţele timpului. Privind felul în care au fost reprezentaţi oamenii de-a lungul secolului XX, ne dorim să subliniem importanţa lor esenţială în arhitectura secolului XXI şi să provocăm vizitatorii să privească diferit mediul construit şi să se întrebe cum funcţionează arhitectura pentru oameni", spune artistul Vlad Nancă.
Instalaţia centrală, concepută de Muromuro Studio, este alcătuită din foi translucide de mari dimensiuni care ghidează discret mişcarea vizitatorilor şi redesenează spaţiul. Această inversare de perspectivă mută atenţia de la volum la prezenţa umană, de la clădire la relaţie.

Ioana Chifu & Onar Stănescu, Muromuro Studio: "Instalaţia inversează focalizarea: arhitectura «dispare», iar interacţiunea umană este adusă în prim-plan. Pereţii devin spaţii de dialog între siluetele umane desenate şi figurile estompate ale vizitatorilor. Instalaţia modifică subtil percepţia prin schimbări de scară, focus şi ambiguitate, creând un spaţiu meditativ în care publicul îşi poate reconsidera relaţia cu mediul construit şi reflecta critic asupra viitorului arhitecturii".
La Noua Galerie a Institutului Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, Human Scale continuă sub forma unei arhive deschise ce reuneşte peste 300 de desene de arhitectură, semnate de arhitecţi români din secolul XX, reproduse în dosare disponibile pentru consultare. Expoziţia este organizată pe decenii şi este accesibilă vizitatorilor într-un spaţiu conceput pentru interacţiune şi apropiere directă de materialul documentar.
"Suntem în situaţia de a regândi felul în care facem arhitectură pentru un mediu alterat. De asemenea, aşa cum ştim, unul dintre efectele arhitecturii este modelarea vieţii sociale în sine. Expoziţia Human Scale urmăreşte o recuperare a dimensiunii umane a arhitecturii, pentru o abordare a profesiei mai conştientă de puterea sa de a materializa mesaje politice, culturale şi ideologice, modelând astfel lumea în care trăim", a declarat Cosmina Goagea, curatoarea "Human Scale".
Expoziţia a fost remarcată încă din primele zile pentru coerenţa discursului curatorial, forţa vizuală a instalaţiei şi caracterul accesibil al arhivei. „Human Scale” propune o apropiere lucidă şi emoţională de arhitectura secolului trecut, prin ochii omului de azi.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.