Venezueleanul Gustavo Dudamel, aclamat dirijor pe marile scene ale lumii, a fost numit director muzical al Operei din Paris, a anunţat vineri instituţia, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maestrul în vârstă de 40 de ani, care îi succede elveţianului Philippe Jordan, îşi va prelua funcţiile în august pentru un mandat de şase ani. El va continua să ocupe postul de director al Orchestrei Filarmonice din Los Angeles, pe care o dirijează din 2009. 

Directorul Operei din Paris Alexander Neef a salutat "un dirijor realizat şi emblematic" şi l-a caracterizat ca unul dintre "cei mai talentaţi şi prestigioşi dirijori din lume", într-o conferinţă de presă transmisă prin Zoom de la Palatul Garnier. 

Gustavo Dudamel s-a arătat "foarte emoţionat şi recunoscător" pentru această nominalizare în "această casă magnifică", afirmând că nu a ezitat să nicio clipă să spună da". 

"După un an dificil, simt o profundă responsabilitate faţă de forma noastră de artă", a precizat el, referindu-se la criza sanitară. 

Maestrul îşi doreşte ca Opera să devină "o platformă pentru viitor" pentru ca "toată lumea să se simtă reprezentată" de această casă. "Accesul la muzică va fi parte integrantă" din proiectul său, a asigurat el. 

El a mai spus că vrea să colaboreze cu Baletul Operei, anunţând deja o creaţie de dans pe muzică a compozitorului Thomas Adès.               

Născut la Barquisimeto, în vestul Venezuelei, la 26 ianuarie 1981, fiu al unui trombonist şi al unei profesoare de canto, Gustavo Dudamel este unul dintre cei mai iluştri reprezentanţi ai "El Sistema", Sistemul naţional al orchestrelor de tineret din Venezuela, un celebru proiect popular de educaţie muzicală clasică fondat în 1975.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.