Mikis Theodorakis, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori greci, autor în special al coloanei sonore originale a filmului "Zorba Grecul", este spitalizat de o săptămână la Atena din cauza unor probleme cardiace, potrivit unei surse medicale, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Compozitorul a fost spitalizat pe 26 februarie ca urmare a unui incident respiratoriu şi cardiac pe fondul agravării unei fibrilaţii atriale. El se află sub tratament", a anunţat într-un scurt comunciat clinica privată "Iatriko kentro", situată în nordul Atenei. 

Nu a fost furnizat niciun detaliu legat de durata spitalizării compozitorului în vârstă de 93 de ani. 

Spitalizarea sa a fost anunţată, joi, de mass-media locale, care au afirmat că Theodorakis a fost transferat la spital "miercurea trecută în cel mai mare secret" şi că "sănătatea sa este sub control". 

Compozitorul a fost de mai multe ori spitalizat în aceşti ultimi ani din cauza problemelor cardiace, ultima dată în august pentru trei zile. 

Cunoscut în lumea întreagă pentru că a compus muzica filmului "Zorba Grecul" (1964), Mikis Theodorakis este un compozitor prolific care a produs simfonii şi oratorii, dar a şi renăscut muzica populară din ţara sa. 

În afară de recunoaşterea sa în calitate de compozitor, el este considerat drept o figură emblematică a vieţii politice greceşti: rezistând contra naziştilor, militant comunist în timpul războiului civil (1946-1949), combatant contra dictaturii colonelilor (1967-1974), el a fost deputat în Parlament în anii 1980 şi ministru în guvernul conservator la începutul anilor 1990. 

La începutul crizei greceşti în 2010, el a protestat faţă de austeritatea impusă de creditorii ţării, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, fiind rănit cu gaz lacrimogen în februarie 2012 în timpul unei manifestaţii violente în faţa Parlamentului din Atena. 

În ultimii ani, el a militat contra acordului dintre Grecia şi Macedonia de Nord cu privire la noul nume al ţării vecine. 

Născut pe insula grecească Kios în Marea Egee, pe 29 iulie 1925, el a studiat muzica la Atena şi la Paris. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.