Google a anunţat, joi, că inginerii săi colaborează cu specialiştii de la UNICEF, alături de care analizează o serie de date medicale, cu scopul de a alcătui o hartă care să monitorizeze şi să anticipeze răspândirea virusului Zika, asociat cu declanşarea unor afecţiuni congenitale grave în rândul bebeluşilor din Brazilia, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat oficial, Google a anunţat că va oferi 1 milion de dolari în beneficiul UNICEF (United Nations Children's Emergency Fund) pentru a finanţa echipele de voluntari aflate deja pe teren, în special în America Latină. Compania americană a spus, de asemenea, că îşi va actualiza produsele pentru ca informaţiile despre virusul Zika să fie disponibile pentru cât mai mulţi oameni.

Epidemia de Zika, detectată anul trecut în Brazilia, a fost asociată cu 4.863 de cazuri confirmate şi suspecte de microcefalie - o boală severă ce face ca nou-născuţii să aibă craniul prea mic şi creierul slab dezvoltat.

Virusul Zika, transmis de ţânţari, se răspândeşte cu rapiditate în cele două Americi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care, luna trecută, a declarat epidemia de Zika o urgenţă medicală mondială.

Însă multe informaţii despre Zika rămân necunoscute, inclusiv dacă virusul cauzează într-adevăr microcefalie. Unul dintre obstacolele care îngreunează monitorizarea epidemiei constă în faptul că nu există deocamdată un test fiabil de detectare a virusului, iar în majoritatea cazurilor victimele nu prezintă simptome. 

Inginerii, designerii web şi specialiştii în date de la Google ajută UNICEF să construiască o platformă online, care va fi capabilă să proceseze date din surse diferite, inclusiv din modele computerizate climatologice şi turistice, cu scopul de a vizualiza şi de a anticipa epidemiile potenţiale.

”Obiectivul acestei platforme open source este acela de a identifica riscul de transmitere a virusului Zika în diferite regiuni ale lumii şi de a ajuta UNICEF, guverne şi ONG-uri, pentru ca acestea să poată să decidă cum şi unde să îşi concentreze timpul şi resursele”, au precizat reprezentanţii Google.

Chris Fabian, directorul departamentului de Inovare din cadrul UNICEF, spune că noua platformă va putea fi utilizată în viitor şi pentru monitorizarea următoarelor epidemii.

Finanţarea oferită de Google va ajuta UNICEF să intre mai uşor în contact cu aproximativ 200 de miliioane de persoane din regiunile care sunt afectate sau vulnerabile în faţa riscului de infectare cu virusul Zika, oferindu-le informaţii referitoare la modul în care pot să se protejeze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.