„Licitaţia de Artă Postbelică şi Contemporană, inclusiv o colecţie formată sub îndrumarea maestrului Ciucurencu”, care va avea loc la 14 noiembrie, cuprinde 186 de lucrări realizate de cei mai importanţi artişti români contemporani, recunoscuţi atât pe plan intern, cât şi la nivel european, unii dintre ei cu opere adjudecate, cu succes, de case de licitaţii de prestigiu din străinătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adrian Ghenie, unul dintre cei mai căutaţi pictori ai timpului nostru, este unul dintre artiştii români ce s-au impus în ultimii zece ani pe piaţa internaţională de artă, cu tranzacţii în constant record, unele de milioane de euro (în 2014, peste 10 milioane de dolari a primit monumentala operă „Pie Fight Interior 12”).

Deşi creaţiile sale sunt accesate, în bună parte, de colecţionarii străini, licitaţia de săptămâna viitoare prilejuieşte întâlnirea publicului din România cu o lucrare realizată de faimosul pictor în anul 2002, „Untitled”. Opera, având un preţ de pornire de 30.000 de euro, a participat la expoziţia lui Ghenie din Germania, în anul realizării ei.

I se alătură, având acelaşi preţ de pornire, un ulei de mari dimensiuni semnat de maestrul Ştefan Câlţia, aflându-se printre cele mai recente creaţii ale artistului, din anul 2022. Tabloul surprinde, în cheia simbolismului bine-recunoscut al lui Câlţia, momentul mitic al căderii lui Icar. Fiind unul dintre favoriţii publicului, cu o numeroasă comunitate de admiratori şi colecţionari, Câlţia mai este prezent în aceeaşi licitaţie şi cu lucrarea „Om cu floare”, realizată în 1986, a cărei licitare începe de la 5.000 de euro.

Licitaţia îi aduce în faţă şi pe fondatorii celor două mari direcţii în arta postbelică românească - Alexandru Ciucurencu şi Corneliu Baba, cu lucrări semnificative, între care un spectaculos „Om cu lingură” al expresionistului umanist Corneliu Baba, precum şi nu mai puţin de şapte lucrări de Alexandru Ciucurencu. De notat faptul interesant în ceea ce priveşte lucrarea „Casă de creaţie”, semnată de maestrul Ciucurencu, că ilustrează  priveliştea pe care acesta o vedea în anii 1980 de la geamul atelierului său, a imobilului de pe Bulevardul Kiseleff devenit ulterior de protocol şi care a găzduit, în ultimele decenii, personalităţi politice de vârf ale României, între care Traian Băsescu, Adrian Năstase sau Nicolae Văcăroiu.

Sunt scoase la licitaţie şi trei opere realizate de Sabin Bălaşa în anii ce urmează momentului '89, respectiv „Îndrăgostit” (1990), „Zeiţa lunii” (1993) şi „Nud sub lumina lunii” (1993). Bălaşa a cucerit, cu universul său albastru, generaţii succesive de admiratori, pentru ca în ultimii zece ani, cota de piaţă a artistului să reînceapă trendul ei ascendent, operele semnate Sabin Bălaşa ajungând să se adjudece la preţuri superioare celor la care acesta vindea din galerie în timpul vieţii.

Printre artiştii noii generaţii, Felix Aftene este prezent în licitaţie cu o sculptură-vedetă de bronz, de mari dimensiuni, sugestiv intitulată „Cronos”, dar şi cu una dintre cele mai recente picturi ale sale, „În tainele naturii”, cu un preţ de pornire de 8.000 de euro.

Publicul are şi şansa întâlnirii cu Irina Dragomir, prezentă cu două lucrări realizate în anii 2021 şi 2022, care pot fi licitate începând de la 1.500 euro, respectiv 2.000 euro.

Licitaţia are loc în sala de licitaţii din Palatul Cesianu-Racoviţă, începând cu ora 19.00. Expoziţia este deschisă publicului larg de luni până duminică în intervalul orar 10.00-20.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.