Câteva sute de locuitori din Gaza au asistat sâmbătă la prima proiecţie de film din ultimii 30 de ani care a avut loc într-un cinematograf.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 300 de oameni, femei şi bărbaţi laolaltă, au vizionat un film despre palestinieni aflaţi în închisori israeliene, scrie The Guardian.

Cinematograful Samer din oraşul Gaza, cel mai vechi din Fâşie, închis de decenii, a găzduit o proiecţie specială.

Gaza se află sub dominaţia grupului islamist Hamas de zece ani, iar în acest teritoriu palestinian - unde trăiesc în condiţii grele 2 milioane de oameni - nu există săli de cinema funcţionale.

Ghada Salmi, unul dintre organizatori, a declarat că proiecţia unică a fost un ”simbol” al eforturilor de a ”readuce ideea de cinema în Gaza”.

Unul dintre spectatori a spus: ”Avem nevoie să trăim ca oamenii, cu cinema, cu spaţii publice, cu parcuri”.

Cinematograful Samer a fost construit în 1944, dar închis în anii 1960. Restul cinematografelor care au rezistat în enclavă au fost închise la finalul anilor 1980, în timpul primei intifade.

În 1987, un incendiu a cuprins una dintre săli, iar oamenii au fost de părere că a fost un act al islamiştilor care consideră că cinematograful este păcătos.

”După asta, restul sălilor de cinema s-au temut să mai proiecteze filme”, a spus Salmi.

Lungmetrajul ”Ten Years”, care a fost proiectat sâmbătă seară, a fost realizat în Gaza, cu actori voluntari, şi spune povestea unor prizonieri palestinieni în închisori israeliene.

Salmi spune că filmul nu se concentrează pe conflictul israelo-palestinian, ci spune o poveste umană.

Proiecţia de sâmbătă a avut permisiunea Hamas.

Nermin Ziara, care a jucat în film, afirmă că îşi dorea să vadă cinematograful deschis pentru că ”societatea are nevoie să se dezvolte prin filme şi documentare”.

”Noi, palestinienii, avem nevoie de un spaţiu mare pentru artă”.

În luna mai, în portul din Gaza a avut loc un festival de film, unde au fost prezentate pelicule care pun accentul pe probleme ce ţin de drepturile omului.

Alte producţii au fost, ocazional, proiectate în săli închiriate.

Gaza încă se recuperează după ultimul dintre cele trei războaie cu Israelul, în 2014, când peste 2.000 de palestinieni au fost ucişi şi mare parte din Fâşie devastată. De partea israeliană au murit 74 de oameni, cei mai mulţi fiind soldaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.