La cea de a 23-a ediţie a Târgului Internaţional de carte Gaudeamus, care se va desfăşura în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti de miercuri până duminică, invitatul de onoare este China. Mai mulţi autori chinezi, unii dintre cei mai influenţi scriitori contemporani, vor veni la Bucureşti: Cao Wenxuan, Yu Hua, Xu Zechen, Xi Chuan şi Lan Lan. Totodată, editurile Polirom şi Cartea Românească vor fi prezente cu mai multe volume dedicate literaturii chineze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Editura Polirom şi Cartea Românească lansează volume despre tărâmuri magice şi realităţi dure din China contemporană.

”Cele mai frumoase basme chinezeşti”, selecţie şi traducere realizată de Mugur Zlotea, va fi la standul editurii. ”O istorie a Tibetului”, de Sam van Schaik, în traducerea lui Ovidiu-Gheorghe Ruta, reînvie istoria Tibetului începând cu secolul al VII-lea şi perioada de glorie a Imperiului, şi analizează momentele ei semnificative. Sam van Schaik este expert în istoria timpurie a Tibetului şi autor a numeroase cărţi despre Tibet şi budismul tibetan, printre care ”Approaching the Great Perfection: Simultaneous and Gradual Approaches to Dzogchen Practice in the Longchen Nyingtig” (2004) şi ”Manuscripts and Travellers: The Sino-Tibetan Documents of a Tenth-Century Buddhist Pilgrim” (2012).

O altă carte despre ţinutul îndepărtat, ”Întoarcerea în Tibet”, de Heinrich Harrer, în traducerea lui Orlando Balaş, vorbeşte despre perioada 1944-1951, când străinii nu erau doriţi în Tibet şi doar puţini primeau permisiunea de a vizita această ţară. Heinrich Harrer a trăit printre tibetani, în principal în capitala Lhasa, ”oraşul interzis”.

El şi-a relatat experienţa în cartea ”Şapte ani în Tibet”, care a devenit imediat un bestseller internaţional. După 30 de ani, Heinrich Harrer a vizitat din nou Tibetul şi a scris a doua carte. În ”Întoarcerea în Tibet” prezintă o ţară fundamental transformată sub stăpânirea chinezilor, foarte diferită de Tibetul liber pe care îl cunoscuse. Heinrich Harrer (1912‑2006) a scris mai multe lucrări despre Tibet şi a transcris autobiografia lui Thubten Jigme Norbu, fratele lui Dalai Lama. E cunoscut în primul rând ca autor al clasicei cărti ”Şapte ani în Tibet” (Polirom, 2013), ecranizată în 1997 de Jean‑Jacques Annaud.

O altă carte care va fi prezentată la Târg este ”Republica Populară a Amneziei. Tiananmen 1989”, de Louisa Lim, în traducerea lui Ovidiu-Gheorghe Ruta, vorbeşte despre primele ore ale zilei de 4 iunie 1989, când soldaţii Armatei Populare de Eliberare au deschis focul asupra unor civili neînarmaţi în Beijing, ucigând sute de persoane. Un sfert de secol mai târziu, evenimentele din Piaţa Tiananmen aproape că s-au şters din memoria colectivă a chinezilor, iar cei care îşi mai amintesc de ele sunt condamnaţi să trăiască la periferia societăţii.

Louisa Lim este visiting professor la University of Michigan şi jurnalistă, deţinătoare a numeroase premii, fost corespondent la Beijing pentru BBC şi NPR.

”Oamenii-şobolani. În subteranele interzise ale Chinei”, de Patrick Saint-Paul, tradusă de Nicolae Constantinescu, este despre una din marile puteri economice ale lumii contemporane, China modernă care s-a ridicat pe umerii a milioane de ţărani. Ei au părăsit zonele rurale pentru a deveni muncitori în marile oraşe. Peste un milion dintre ei trăiesc în subsolurile insalubre ale Beijingului, făcând munci prost plătite. Jurnalistul Patrick Saint-Paul, corespondent Le Figaro în China, a trăit alături de aceşti oameni, a încercat să-i cunoască şi să refacă itinerariul celor a căror singură speranţă este că vor putea avea cândva un trai decent.

Patrick Saint-Paul este din 2013 corespondent în China al ziarului Le Figaro. Anterior s-a ocupat de Sierra Leone (fiind laureat în anul 2000 al Premiului ”Jean Marin” pentru corespondenţi de război), Liberia, Sudan, Cote D’Ivoire, Irak, Afganistan, Germania, Israel şi Palestina.

Scriitori invitaţi din China

La ediţia 2016 a Târgului Gaudeamus vor fi prezenţi la Bucureşti, scriitori influenţi din China.

Cao Wenxuan, unul dintre cei mai apreciaţi autori de ficţiune pentru copii din China. Anul acesta, el a câştigat Premiul ”Hans Christian Andersen”. Lucrările sale au fost traduse şi publicate în limbile engleză, franceză, germană. 

Yu Hua a debutat în 1983. Până în prezent a publicat cinci romane, şase colecţii de nuvele şi proză scurtă şi patru volume de eseuri. Printre acestea se numără: ”Brothers”, ”To Live”, ”Chronicle of a Blood Merchant”, ”Cries in a Drizzle and the seventh days”. Dintre acestea, romanul ”În viaţă” a fost tradus şi va fi lansat la Gaudeamus. 

Xu Zechen se concentrează cu precădere pe clasele sociale mai puţin norocoase din China - dealeri de DVD-uri piratate, zilieri - iar stilul său liber, realist, împrumută conflictelor lor un umor deformat. Cel mai recent roman al său, ”Ierusalim”, este o analiză ambiţioasă a actualei generaţii de 30 de ani, din China, făcută prin intermediul poveştii a patru personaje care au copilărit împreună. 

Xi Chuan, unul dintre cei mai influenţi poeţi din China, a publicat opt antologii de poezie, printre care ”Private Preferances” şi ”A Dream's Worth”, diferite eseuri şi traduceri din autori precum Ezra Pound, J.L. Borges şi Gary Snider. 

Lan Lan este considerată drept unul dintre cei mai influenţi scriitori chinezi lirici ai momentului. este unul dintre cei mai bine vânduţi poeţi, autoarea a nouă volume de poezie printre care ”Life with a smile”, ”Songs of Romance”, ”Dream and From Here”, ”To Here”. Este şi o autoare prolifică de proză şi ficţiune pentur copii şi a fost tradusă în zece limbi. 

MNAR la Gaudeamus

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) va fi prezent în acest an pentru prima dată la Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură. Peste 40 de titluri - cataloage şi afişe - aduc mai aproape de public patrimoniul celui mai mare muzeu de artă din ţară. Vizitatorii sunt invitaţi să ”răsfoiască” paginile expoziţiilor care au avut loc la MNAR în ultimii ani şi să redescopere lucrările care i-au impresionat, la standul cu numărul 334, nivelul 770.

În cadrul Gaudeamus, MNAR va organiza două lansări de carte. Joi, 17 noiembrie, începând cu ora 17.00, va fi prezentat publicului catalogul expoziţiei ”Pierre Alechinsky şi scriitorii”, în prezenţa directorului general al MNAR, Călin Stegerean care îi va avea ca invitaţi pe Eric Poppe, Delegat al Valoniei-Bruxelles la Bucureşti şi pe Gabriela Dobre, responsabil comunicare şi proiecte culturale în cadrul delegaţiei Valonia-Bruxelles. Expoziţia ”Pierre Alechinsky şi scriitorii” poate fi vizitată la MNAR până pe 31 ianuarie, în Sălile Kretzulescu.

Vineri, 18 noiembrie, la ora 13.30, va avea loc lansarea catalogului expoziţiei ”Peisaje franceze în arta românească modernă”. La eveniment vor participa  Călin Stegerean, directorul general al MNAR şi Liliana Chiriac, curatorul expoziţiei, şef-secţie Muzeul Colecţiilor de Artă. Expoziţia ”Peisaje franceze în arta românească modernă” este deschisă la Muzeul Colecţiilor de Artă până pe 31 ianuarie.

Alte lansări

La standul editurii Paladin, vor avea loc două lansări, în colecţia Fantasy Masters - sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 15.30. Vor vorbi despre noile apariţii din colecţie traducătoarea Laura Ciobanu, bloggerul Dezideriu Szabo şi Mihai-Dan Pavelescu, redactor şef al editurii Paladin. 

”Cartea dragonului” de Daniel Abraham şi ”Cele o sută de mii de regate” de N.K. Jemisin sunt poveşti cu intrigi, care descriu lumi exotice, hipnotizante. 

La Editura Arthur, sâmbătă, de la ora 12.30, are loc lansarea "Cartea cu Apolodor" de Gellu Naum. ”Cartea cu Apolodor” este un text unic în cultura română, valoros atât după criteriile poeziei mari, cât şi după rigorile specifice literaturii celor mici. Un poem de o mare inventivitate, cu niveluri şi chei de lectură diferite, o carte de aventuri, dar şi o carte despre literatură, cu un narator când ingenuu, când pus pe şotii, cu un personaj ba curajos, ba nu prea, cu un mesaj satirico-politic, dar şi cu unul profund uman, vorbind atât pe înţelesul copiilor, cât şi, prin frumoase subînţelesuri, cu cititorul adult, devenit colaborator al poetului. La eveniment participă: Roxana Jeler, Ioana Pârvulescu, Florin Bican, Dan Ungureanu (ilustratorul volumului). 

Tot sâmbătă, la standul editurii Arthur, de la ora 13.00, publicul va asista la evenimentul de lansare al volumului "8 povestiri de pe Calea Moşilor" de Adina Popescu. 

Adina stă pe Calea Moşilor şi are tot ce îşi poate dori: are prieteni (din bloc şi de la şcoală), păpuşi, rotile şi câte şi mai câte. Are şi un ghiozdan portocaliu, cu Scufiţa Roşie, care o face să simtă că poartă tot timpul o căsuţă în spate, ca un melc. Din când în când ascultă discuri cu poveşti. Într-o zi scrie o poezie şi devine o poetă celebră în toată şcoala. Într-o noapte urcă pe bloc şi vede eclipsa de Lună. Iar la un moment dat îi convinge pe colegi să exploreze şcoala, în căutare de locuri secrete şi misterioase. Calea Moşilor este toată lumea Adinei, pentru că aici se întâmplă totul, şi numele ei adevărat este Calea Copilăriei.

”Am scris aceste opt povestiri mai întâi pentru mine, ca să fiu din nou copil, dar le-am scris şi pentru cei care îşi doresc să descopere o maşină a timpului care să-i poarte în anii 1980. Mi-aş dori ca această întoarcere în timp să îi ajute pe toţi copiii să se simtă bine cu copilăria lor şi să nu o piardă niciodată”, a spus autoarea. Participă: Adina Popescu, Ioana Nicolaie, Bilyana Velikova, Florin Bican. 

Editura Litera invită cititorii la standul său din Pavilionul Central Romexpo la un program de lansări în prezenţa autorilor şi a invitaţilor acestora. Astfel, Vineri, 18 noiembrie, ora 17.30, lista evenimentelor este deschisă de Luminiţa Saviuc, autoarea ghidului motivaţional pentru a descoperi bucuria fără efort ”15 lucruri la care trebuie să renunţi pentru a fi fericit”, devenit unul dintre cele mai virale articole de pe internet, cu peste 1,3 milioane de distribuiri, a ajuns punctul de plecare al cărţii cu acelaşi titlu, ce va fi lansată la Editura Litera în prezenţa autoarei.

Solistul trupei “Viţa de vie” Adrian Despot, traducătorul Ciprian Şiulea şi criticul literar Bedros Horasangian se întâlnesc să discute despre Premiul Man Booker 2015 cu ocazia lansării cărţii ”Scurtă istorie a şapte crime”, de Marlon James.

Jamaica, 1976. Şapte oameni înarmaţi pătrund în casa lui Bob Marley, trăgând cu mitralierele la foc automat. Superstarul reggae supravieţuieşte, dar atacatorii nu sunt prinşi. În ”Scurtă istorie a şapte crime”, Marlon James prezintă cu măiestrie acest eveniment aproape mitic. Derulându-se pe trei decenii şi întinzându-se pe mai multe continente, romanul este cronica vieţii unor personaje memorabile - copii de mahala, lorzi ai drogurilor, jurnalişti, prostituate, asasini profesionişti şi chiar agenţi CIA. Palpitant şi inventiv, ambiţios şi fascinant, Scurtă istorie a şapte crime este unul dintre cele mai remarcabile şi extraordinare romane ale secolului XXI.

Târgul de Carte Gaudeamus, care debutează miercuri la Romexpo, va fi deschis în fiecare zi, de la orele 10.00 la 20.00. Biletele de intrare pot fi procurate de la intrarea în târg şi ele oferă acces pentru o zi (5 lei) sau pentru toate cele cinci zile (10 lei). Copii sub 7 ani, elevii, studenţii şi cadrele didactice, scriitorii pensionarii şi jurnaliştii beneficiază de acces gratuit. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.