Gala premiilor acordate de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) pentru anul 2017 va avea loc pe 15 ianuarie, la Institutul Francez din Bucureşti, iar printre nominalizaţi se numără Asociaţia Apollo 111 şi fundaţiile Teatrul Act şi Jazz Banat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nominalizările pentru cele unsprezece categorii au fost anunţate marţi de directorul AFCN, Irina Cios.

Premiul pentru rezistenţă în cultură, care se acordă unei organizaţii care continuă să-şi desfăşoare activitatea de peste 10 ani, va reveni organizaţiei Casa Tranzit Cluj, O2G (Bucureşti), Fundaţiei Teatrul Act (Bucureşti), Fundaţiei Jazz Banat (Timişoara) sau Fundaţia Altart (Cluj).

One World Romania, Asociaţia Studio Basar, Make a Point, Asociaţia Mini Mass şi Centrul pentru Studierea Modernităţii şi a Lumii Rurale au fost selectate pentru premiul pentru activare culturală în (relaţie cu) spaţiul public - care se va acorda unei iniţiative de activare a spaţiului public care valorizează memoria colectivă şi redefineşte identitatea locului.

Premiul pentru activare interdisciplinară - unei iniţiative care a implicat colaborarea dintre artişti şi/sau specialişti din diverse domenii creative - va reveni uneia dintre asociaţiile Media Dor, Quantic, ODD, AV Motional sau Secţia de Coregrafie.

Pentru premiul pentru comunicare şi mediere culturală - care va reveni unui proiect care a vizat promovarea rolului culturii în modelarea societăţii, formarea de publicuri noi şi/sau dezvoltarea de audienţe - au fost nominalizate Asociaţia Matka, Asociaţia Actorilor Romi, Asociaţia Reciproca, Asociaţia Vira şi Fundaţia Cartea Călătoare.

Va fi, de asemenea, acordat un premiu pentru incluziune socială şi dialog intercultural - o iniţiativă care a implicat grupuri minoritare şi/sau categorii defavorizate. Aici au fost nominalizate: Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă, Asociaţia Ceva de spus, Asociaţia SolidART, Asociaţia ADO şi Asociaţia La Bomba Studios Rahova-Uranus.

Premiul pentru antreprenoriat cultural va fi acordat unei organizaţii care a derulat proiecte culturale sustenabile şi a promovat potenţialul acestora de generatoare de venituri: Asociaţia Fabrica de Pensule, Asociaţia Black Button, Asociaţia Auăleu, Asociaţia Romano ButiQ şi Asociaţia Culturală Apollo 111.

Premiul pentru soluţii inovatoare în promovarea patrimoniului va fi oferit unei iniţiative care contribuie la promovarea patrimoniului cultural prin activarea creaţiei contemporane, a noilor medii şi/sau prin activarea participativă. Aici au fost selectate: Asociaţia Maria, Asociaţia Arhitectură. Restaurare. Arheologie, Asociaţia „Artă în dialog”, RPER Romania - Rencontres du patrimoine Europe Roumanie şi Asociaţia Prin Banat.

Pentru activarea patrimoniului imaterial - iniţiativă care a adus în actualitate şi a făcut relevant pentru societatea contemporană patrimoniul imaterial, punându-i în valoare resursele identitare - va fi acordat un premiu Asociaţiei Green Hours, Asociaţiei pentru cultură şi tradiţie „Anton Pann”, Asociaţiei Culturale Control N, Asociaţiei DOCUART sau Mişcării pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană.

Pentru premiul pentru promovarea culturii române în lume au fost nominalizate Cooperativa Urbană, Asociaţia Film Monitor, Asociaţia Simultan, Salonul de Proiecte şi Asociaţia Solitude Project.

Voicu Rădescu, Aurora Kiraly, Oana Radu, Matei Bejenaru şi George Remeş au fost nominalizaţi pentru a primi premiul pentru management cultural.

Pentru că anul 2018 marchează Centenarul Marii Uniri va fi acordat un premiu special pentru proiecte dedicate acestei celebrări.
Acest premiu va fi decis prin votul publicului care a fost lansat online marţi şi se va încheia în 10 ianuarie 2018, ora 24.00.

Cele cinci proiecte nominalizate sunt: „Regina soldat” (Asociaţia România Culturală), „Minorităţi etnice în cultura vizuală - focus România” (Asociatia PostModernism Museum), „CineBucureşti. 100 de ani de modernitate” (Asociaţia Pro Cultura pentru o istorie a civilizaţiei universale), „UNESCO educational.RO” (Asociaţia Gaspar, Baltazar si Melchior) şi „Un secol de arhitectură” (Fundaţia Culturală Meta).

Juriul pentru premiile pe 2017 a fost format din reprezentanţi ai premianţilor din 2016 care au răspuns invitaţiei de participare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.