Violonistul Gabriel Croitoru va susţine pe vioara "Catedrala" a lui Enescu un concert extraordinar la Izmir, pe 7 noiembrie, la Centrului Cultural "Ahmed Adnan Saygun". Muzicianul va fi acompaniat de de fiica sa, Simina Croitoru, informează ICR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În sala de concerte a Centrului Cultural "Ahmed Adnan Saygun" din Izmir, Gabriel Croitoru va interpreta pe vioara Guarnieri del Gesù, de la ora 20.00, care se află în prezent în administrarea Muzeului Naţional "George Enescu” din România.

Repertoriul concertului extraordinar de la Izmir include: Charles Beriot - Duo Concertant op. 57, Louis Spohr - Grand Duo op. 67, nr. 2, Henryk Wieniawski - Etudes-caprice op. 18, nr. 1 şi 2, Johan Halvorsen - Concert - Caprice pe teme norvegiene, Carlos Gardell - "La Cumparsita" şi "El dia que me quieras", Ciprian Porumbescu - "Balada", George Enescu - "Lăutarul". 

"Catedrala" este un instrument care datează din 1731, creat de Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesù) şi care i-a aparţinut marelui compozitor George Enescu. 

Patrimoniul cultural al României deţine două dintre cele mai valoroase viori ale omenirii: Stradivarius şi Guarneri.

Conform cataloagelor internaţionale, în lume există mai puţin de 400 de viori Stradivarius şi aproape 200 făcute de Giusseppe Guarneri. Însuşi George Enescu spunea despre instrumente: “Dacă aş face o comparaţie, Stradivarius l-aş putea compara cu o soprană lejeră, iar Guarnerius cu o mezzosoprană dramatică”. 

De aproape şapte ani cele mai valoroase instrumente muzicale pe care le are România pot fi văzute şi ascultate în concerte. Do

Violonistul Gabrıel Croitoru a susţinut recitaluri în numeroase ţări: Franţa, Spania, Germania, China, Bulgaria, U.S.A., Rusia, Ungaria, România etc. şi a luat parte la două cursuri de măiestrie şi perfecţionare: unul cu prestigiosul violinist Salvattore Accardo, în 1982 şi celălalt, cu Zino Francescatti, în 1988.

Gabriel Croitoru  şi-a făcut studiile muzicale ca violonist în România, unde a absolvit Liceul de Muzică din Bucureşti în 1983, la clasa Prof. Mihai Constantinescu şi Conservatorul de Muzică din Bucureşti, în 1987, la clasa Prof. Modest Iftinchi. În paralel a lucrat şi cu prof. Ştefan Gheorghiu.

Este în prezent solist concertist al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti, din anul 1987, este de asemenea membru al Cvartetului de Stat “Transilvan” al Filarmonicii Transilvania din Cluj, având calitatea de solist cvartet şi în acelaşi timp este profesor univ. dr. la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Din anul 2006, a obţinut titlul de Doctor în muzică la aceeaşi Universitate, avându-l ca îndrumător pe prof. Octavian Lazăr Cosma, cu tema „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă şi fantezie componistică”. Concertele  anuale ale lui Gabriel Croitoru ating cu uşurinţă 50, depăşind de cele mai multe ori această cifră.

În 1998, Gabriel Croitoru a câştigat Concursul organizat de Ministerul Culturii, în colaborare cu Fundaţia Internaţională ”I. Voicu”, pentru atribuirea dreptului de folosinţă asupra singurei viori Stradivarius (supranumită Elder), vioară ce a fost cântată în ultimele decenii de cunoscutul violinist Ion Voicu.

În 2008, violonistul a câştigat dreptul de folosinţă asupra viorii construite de celebrul lutier Joseph Guarnerius, devenind astfel singurul violonist român care a câştigat dreptul de a utiliza ambele viori. În prezent, violonistul cântă pe acest faimos instrument, care este supranumit şi ”Catedrala”, datorită sunetului său.

Simina Croitoru a studiat la Liceul de muzică “G. Enescu”, Bucureşti, între anii 2005 şi 2009, la clasa de vioară a profesoarei Carmen Runceanu. A urmat apoi, în perioada 2009-2010, Universitatea “Franz Liszt”, Weimar, Germania, avându-l ca profesor pe Friedemann Eichorn. În 2010 a devinit studentă la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa Profesor Gabriel Croitoru, la care continuă între 2013 şi 2015 clasa de Master, tot în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Din  2016, Simina Croitoru a devenit Asistent profesor şi doctorand la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.