Fregata “Regele Ferdinand” este prima navă de război a României care apare pe o medalie aniversară emisă de statul român şi care marchează împlinirea a 155 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand I şi a 90 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române a primei nave de război, care a purtat denumirea ilustrului monarh.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Forţele Navale au transmis joi, printr-un comunicat de presă, că două aniversări deosebite vor fi marcate prin consemnarea acestora pe faţetele unei medalii aniversare, realizate de Monetăria Statului Român.
“Filele din trecutul României, aduse în atenţia publicului, sunt reprezentate de împlinirea a 155 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand I şi a 90 de ani de la  intrarea în serviciul Marinei Militare Române a primei nave de război, care a purtat denumirea ilustrului monarh, distrugătorul <<Regele  Ferdinand>>, tradiţie continuată astăzi de fregata <<Regele Ferdinand>>”, se arată în comunicatul Forţelor Navale. 
Ediţia limitată a medaliei aniversare „155 de ani de la naşterea lui Ferdinand I Întregitorul / Fregata” conţine 130 de exemplare, 90 din argint şi 40 din cupru, care prezintă profilurile stilizate ale celor două nave de război şi chipul monarhului alături de Arcul de Triumf.
Lansarea oficială a medaliei va avea loc la Muzeul Naţional al Marinei Române, vineri, 2 octombrie, ora 11.00, eveniment la care sunt invitaţi foştii comandanţi ai fregatei „Regele Ferdinand”, actualul comandant şi conducerea Flotei.
Medalia va putea fi admirată şi cumpărată de la reprezentanţii Monetăriei Statului, care se vor afla la sediul muzeului, vineri, 2 octombrie, orele 10.30-16.00, sâmbătă, 3 octombrie, orele 09.30-16.00, şi duminică, 4 octombrie, orele 09.30-13.00.
Forţele Navale menţionează că la scurt timp după moartea Regelui Ferdinand, numele său a fost inscripţionat pe bordajul uneia dintre cele două nave intrate, în anul  1930, în compunerea flotei române. Distrugătorul „Regele Ferdinand” a  participat la numeroase misiuni de luptă în timpul celui de-Al Doilea  Război Mondial, precum şi la cea mai mare operaţiune navală din Marea  Neagră, pentru evacuarea trupelor române din Peninsula Crimeea, care a  avut loc în anul 1944. Şase decenii mai târziu, în anul 2004, după aderarea ţării noastre la NATO, prima navă de război intrată în serviciul Forţelor Navale Române a primit numele Regelui Ferdinand I
Fregata „Regele Ferdinand” a realizat din 2004 şi până în prezent numeroase misiuni, unele fiind realizate în premieră de o navă de război românească. 
“Premierele înscrise de această navă şi de echipajul său, în istoria recentă a Forţelor Navale Române, sunt consemnate în anul 2005, prin prima participare navală românească la o operaţie NATO, în anul 2011, prin executarea primei misiuni reale de luptă de după cel de-Al Doilea Război Mondial, şi, în anul 2012, prin  tranzitarea Canalului Suez şi participarea la o operaţie UE de luptă împotriva pirateriei navale în Oceanul Indian”, se mai arată în  comunicatul Forţelor Navale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.