Expoziţia temporară „Zoom pe Hartă: Australia Nebănuită”, proiect curatoriat de Ioana Marinescu, ce prezintă peste 30 de imagini surprinse de fotografii Radu Păltineanu şi Irina Repede în timpul periplului lor cu tricicletele prin Australia, va fi deschisă joi, la ora 17.00, la Muzeul Hărţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Călătoria lui Radu şi a Irinei a început în nordul Queensland-ului, în octombrie 2021, atunci când cei doi exploratori şi-au luat cu ei tricicletele, dintre care una era echipată cu motor solar. Drumul i-a purtat prin Teritoriul de Nord, până în Australia de Vest, unde au traversat regiuni semiaride şi au explorat munţi şi canioane pitoreşti. Punctul final a fost atins pe 18 februarie 2023 în Torbay Head, marcând astfel finalul acestei călătorii uimitoare. În timpul acestei aventuri, cei doi au avut privilegiul de a observa schimbările de climă de la o coastă la alta şi diversitatea uimitoare a peisajului, vegetaţiei şi faunei australiene.

Imaginile fotografiate de la înălţime, cu drona, au frumuseţea şi plasticitatea unor modele 3D care intră în dialog cu ideea de hartă şi cu patrimoniul Muzeului Hărţilor.

Prin această expoziţie, Radu şi Irina îşi împărtăşesc pasiunea pentru aventură, fotografie şi descoperirea planetei. Ei promovează o metodă alternativă de deplasare şi de a privi lumea, prin mijloace care te încetinesc automat şi te determină să fii mai conştient de natura şi oamenii din jurul tău.

Captând esenţa Australiei şi prezentând-o în imagini memorabile, ei îi inspiră pe cei care privesc să exploreze şi să descopere frumuseţea din jurul nostru. 



Radu Păltineanu (n. 1989) este fotograf, explorator şi speaker internaţional. După ce a emigrat în Canada la vârsta de 15 ani, Radu şi-a finalizat studiile de Inginerie Software la Universitatea McGill din Montreal. După absolvire a realizat că visul său nu este să stea la birou ci să exploreze diferite colţuri ale planetei, folosind mijloace de transport nemotorizate (de la mers pe jos, la bicicletă, tricicletă sau caiac). În prezent, Radu Păltineanu explorează şi
documentează ultimele zone rămase sălbatice pe Terra.

Irina Repede (n. 1992) este născută la Chişinău, dar a copilărit în Bucureşti. Consideră că dragostea pentru natură şi aventură i-a aprins setea de explorare a colţurilor îndepărtate ale Terrei. Între 2020 şi 2023 a explorat la pas, în caiac-canoe şi la pedală, insulele arhipelagului neozeelandez şi Australia, într-o expediţie unică alături de Radu Păltineanu. În prezent se implică în explorarea şi documentarea celor mai îndepărtate Colţuri ale Terrei alături de Radu.

Ioana Marinescu (n. 1988) este muzeograf al Muzeului Hărţilor şi doctor în istoria artei, cu o teză despre biografia cuplurilor de artişti. Din interesele sale profesionale fac parte imaginea hărţilor în arta contemporană. Este autor de texte şi editor pentru volume precum Mapping: Narratives/Time/Space sau MSGTL, care prezintă opera artiştilor contemporani bucureşteni

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.