Scriitoarea britanică J.K. Rowling, cunoscută mai ales pentru seria ”Harry Potter”, a redevenit cel mai bogat autor din lume, după aproape un deceniu de când a mai deţinut acest titlu, surclasându-l pe americanul James Patterson, care va lansa în iunie 2018 o carte scrisă împreună cu Bill Clinton, potrivit unui clasament anual întocmit de jurnaliştii revistei Forbes, informează nme.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forbes a estimat că J.K. Rowling a câştigat 95 de milioane de dolari în perioada 1 iunie 2016 - 31 mai. Suma reprezintă echivalentul a 180 de dolari pe minut şi a fost generată în mare parte de publicarea manuscrisului piesei de teatru ”Harry Potter şi Copilul Blestemat/ Harry Potter and the Cursed Child”. Cartea s-a vândut în peste 680.000 de exemplare în Marea Britanie vara trecută, în primele trei zile de la publicare. Piesa de teatru a devenit, astfel, cartea cu cea mai rapidă vânzare de la ultimul volum din seria ”Harry Potter”.

Încasările scriitoarei britanice au crescut şi datorită lansării filmului ”Animale fantastice şi unde le poţi găsi/ Fantastic Beasts and Where to Find Them”, a cărui acţiune este plasată în universul Harry Potter.

La suma totală încasată de J.K. Rowling au contribuit şi lansarea unor noi versiuni ilustrate ale volumelor din seria ”Harry Potter”.

Forbes a realizat clasamentul folosind date din vânzările de volume tipărite, ebook-uri şi cărţi audio, precum şi venituri provenite din televiziune şi film şi opiniile unor experţi ai industriei.

Scriitorul James Patterson, surclasat anul acesta de J.K. Rowling, ocupă poziţia a doua în clasament, cu un câştig de 87 de milioane de dolari.

James Patterson, autorul celebrei serii poliţiste ”Alex Cross”, a scris şi numeroase romane thriller, psihologice şi de dragoste. Scriitorul deţine recordul mondial Guinness, după ce a devenit primul om din lume care a vândut peste un milion de eBook-uri.

Scriitorul american a avut cinci cărţi adaptate pentru cinema şi a fost producător pentru cele mai recente trei filme. Alte opt volume ale sale au fost adaptate pentru televiziune, cel mai recent dintre acestea fiind serialul ”Zoo”, difuzat în perioada 2015 – 2017 de CBS. În prezent lucrează la un alt proiect pentru CBS, ”Instinct”, bazat pe cartea sa, ”Murder Games”.

Topul mondial al scriitorilor cu cele mai mari venituri obţinute în ultimele 12 luni, întocmit de Forbes, este completat de: americanii Jeff Kinney (21 milioane de dolari), Dan Brown (20 de milioane de dolari), Stephen King (15 milioane de dolari), John Grisham (14 milioane de dolari), Nora Roberts (14 milioane de dolari), britanicele Paula Hawkins (13 milioane de dolari), EL James (11,5 milioane de dolari), şi, pe cea de-a zecea poziţie, americanii Danielle Steel şi Rick Riordan, cu câte 11 milioane de dolari.

Sumele au fost estimate fără a fi luate în calcul taxe percepute.

Pe 26 iunie s-au împlinit două decenii de la publicarea primului volum din seria ”Harry Potter”, ”Harry Potter şi Piatra Filozofală”.

J.K. Rowling este una dintre cele mai cunoscute scriitoare din lume. Ea a devenit celebră cu romanele din seria ”Harry Potter”, o franciză literară care a stat la baza realizării a opt lungmetraje, ce au generat încasări de peste 7 miliarde de dolari pe plan mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.