Filmul „Metronom”, în regia lui Alexandru Belc, care a obţinut premiul pentru regie „Un Certain Regard”, în 2022, va fi difuzat joi, de la ora 22.00, la TVR Cultural.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regizorul Alexandru Belc imaginează povestea unui cuplu de liceeni, de 17 ani, implicat, în anii 1970 în scrierea de scrisori către emisiunea „Metronom” de la Europa Liberă.

Considerat unul dintre cele mai importante simboluri al rezistenţei anti-comuniste prin muzică, „Metronom” rămâne în memoria colectivă a celor care au trăit perioada „Epocii de Aur”, ca fiind un mod de a evada din coşmarul dictaturii comuniste, însoţiţi de vocea realizatorului Cornel Chiriac, care a prezentat emisiunea din iunie 1969 până în martie 1975, când a fost asasinat, la München,

Punctul culminant al filmului este momentul în care personajul principal masculin primeşte şansa de a pleca definitiv din ţară împreună cu întreaga familie şi, astfel, cei doi îndrăgostiţi trebuie să se despartă. Adolescenţii decid să-şi petreacă ultimele zile împreună.

Întrebat de organizatori ce îşi doreşte ca oamenii să reţină despre film, regizorul Alexandru Belc explica: „Sper că acest film va ajunge şi la tineri. Vreau să înveţe că a fost un timp în care conceptul de „niciodată”, „niciodată nu ne vom mai vedea”, a fost extrem de real. Acum uităm adesea cum era să creşti într-un regim autoritar, cum era viaţa unui adolescent în acele timpuri”.

Filmul „Metronom” (2022) a câştigat premiul pentru regie Un Certain Regard la cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. Din distribuţie fac parte actorii Şerban Lazarovici, Mara Bugarin, Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Călin, Andreea Bibiri şi Alexandru Conovaru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.