Filmul documentar "Delta Bucureştiului", în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARe al Muzeului de Artă Recentă din Bucureşti (MARe).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Delta Bucureştiului" este al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru "Marussia" (2013). Povestea este spusă prin vocea actriţelor Sandrine Bonnaire şi Ada Condeescu, filmul urmând să aibă premiera în cinematografe în toamna acestui an.

Povestea unui teren viran.

În anii ‘50-‘60, la Bucureşti, nişte deţinute politice dau naştere copiilor lor într-una dintre cele mai frumoase mânăstiri din Europa centrală şi de est, transformată ulterior în Închisoarea Văcăreşti.

Astăzi, o vegetaţie sălbatică a pus stăpânire pe aceste locuri, formând un ecosistem întins pe câteva hectare cu specii protejate de plante şi animale, un parc natural protejat.
„Eva Pervolovici propune o altă perspectivă, una memorialistică şi personală” nota Ionuţ Mareş pentru Ziarul Metropolis după premiera mondială a filmului ce a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

„Delta Bucureştiului înseamnă cinci ani de filmare într-un loc în care am copilărit, un loc care a devenit un adevărat microcosmos urban, dar, mai presus de toate, pentru mine, acest proiect e despre întâlnirile extraordinare cu femei care au născut acolo, în puşcărie. Aştept cu nerăbdare să împărtăşesc aceste experienţe cu publicul românesc, să ne lansăm împreună într-o discuţie despre trecut şi despre ce rămâne în prezent”, declară Eva Pervolovici.

Filmul, scrie Victor Morozov pentru Films in Frame, „e o poveste urbană care traversează decenii, regimuri politice, regimuri de existenţă…. E o lecţie straubiană, în definitiv: dă locului timp să existe, dă spectatorului timp să înţeleagă că pe locul acela s-au petrecut transformări grave, iar apoi locul însuşi va prinde să vorbească, chemând – ca într-o supraimpresiune istorică – tot trecutul, făcându-l complet străveziu pentru privirea noastră.”

Premiat în 2021 la Toronto International Women Film Festival - Cel mai bun documentar, Berlin Film Week - Cel mai bun scenariu şi nominalizat la Ethocineca, Viena, pentru premiul de Excelenţă în Antropologie Vizuală, "Delta Bucureştiului" este o producţie Marmitafilms şi Strada Film Internaţional în co-producţie  cu Neyrac Films realizată cu sprijinul Centre National du Cinéma et de l’Image Animée, Centrului Naţional al Cinematografiei, La Région Nouvelle-Aquitaine et La Région Ile-de-France în parteneriat cu CNC, Societatea Română de Televiziune , La PROCIREP Société des Producteurs, L’ANGOA, La SCAM şi SACEM. Un proiect sprijinit de EAST EUROPEAN FORUM 2017.
Pe pagina de Instagram @deltabucurestiului spectatorii pot experimenta o călătorie vizuală în lumea filmului iar pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/deltabucurestiului pot afla mai multe detalii despre "Delta Bucureştiului" dar şi zilele în care documentarul va fi arătat în cadrul muzeului.

"Delta Bucureştiului" este distribuit de Strada Film Internaţional şi va putea fi văzut în cinematografe în toamna acestui an. Până atunci cinefilii sunt aşteptaţi la MARe – Muzeul de Artă Recentă unde, pe lângă film, se pot bucura de expoziţia curentă a muzeului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.