Jeff Lindsay, autorul celor opt romane „Dexter” pe care se bazează serialul cu acelaşi nume, şi un concert de muzică veche românească vor încheia duminică Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scriitorul american se va întâlni cu publicul la ora 18.00, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, iar moderator al evenimentului va fi Vlad Tăuşance.

Cărţile lui Lindsay au apărut în 43 de limbi în întreaga lume. El a studiat teatru, a fost actor, dar şi comentator sportiv, chitarist, a scris şi 22 de piese şi a găzduit emisiuni TV locale pentru PBS. 

În limba română au fost traduse „Dexter: Vise întunecate” (editura Paladin, 2014) şi „Dragul şi devotatul Dexter” (editura Paladin, 2016).

Întâlnirea va fi urmată de concertul de muzică veche românească din colecţia de folclor „Spitalul amorului sau cântătorul dorului” a lui Anton Pann, susţinut de ansamblul Florralia al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Din programul ultimei zile a celei de-a cincea ediţii FILIT fac parte întâlniri cu autori ca Dan Coman, Adina Popescu, Filip Florian, Andrei Crăciun şi Mihail Vakulovschi.

Ediţia 2017 a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) de la Iaşi, care a debutat miercuri, a fost cea mai mare de până acum, cu mai mult de 300 de invitaţi din ţară şi străinătate şi cu peste 200 de evenimente - dezbateri, lansări, concerte - cuprinse în program.

Scriitorii Jonathan Coe (Marea Britanie), Gao Xingjian (China/ Franţa, premiat cu Nobel în 2000), Mircea Cărtărescu şi Jeff Lindsay au fost invitaţii speciali ai evenimentului.

Laureata cu Nobel pentru Literatură pe 2015, Svetlana Aleksievici, şi-a amânat prezenţa la festival pentru anul viitor, după ce, în urmă cu câteva zile, agenta sa a anunţat că scriitoarea şi jurnalista nu este disponibilă toată luna octombrie, din cauza unor probleme de sănătate.

În plus, duminică este ultima zi în care pot fi vizitate cele zece expoziţii deschise pe parcursul festivalului, între care „Muzeul de Istorie a Evreilor din Iaşi”, la Muzeul „Vasile Pogor”, „Locatari ai casei cu turn din dealul Copoului”, deschisă la Muzeul „Mihail Sadoveanu”, „Fotografii cu rimă”, la Muzeul „George Topîrceanu”, şi „Valori ale artei plastice româneşti”, la Colecţia „Istoria Teatrului Românesc”.

FILIT este un proiect anual finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi prin Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.