Festivalul Internaţional de Fotojurnalism Visa pentru Imagine a acordat, sâmbătă, la Perpignan (sudul Franţei), premiul Visa d'or News, cel mai important premiu, unui fotograf care a ales să rămână anonim din motive de securitate, recompensând munca sa despre "revoluţia de primăvară" în Myanmar, o premieră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Când am aflat că a avut loc o lovitură de stat în Myanmar la 1 februarie, era evident că trebuie să apelez la el, probabil cel mai bun fotograf din ţară", a spus pentru AFP Mikko Takkunen de la The New York Times, venit să preia premiul în numele fotografului. 

"A păstra anonimatul unui fotograf nu este o decizie pe care să o luăm uşor şi este legată de securitatea colaboratorilor noştri care este prioritatea noastră", insistă acest responsabil foto pentru Asia al The New York Times care colaborează cu fotograful birman de mai mulţi ani. 

La ceremonie, el a adăugat că laureatul dedică premiul tuturor fotografilor din Myanmar care lucrează cu riscul vieţii. 

Fotografiile expoziţiei, puternice, arată civili, uneori "înarmaţi" cu praştii în faţa militarilor care trag cu gloanţe. Fotograful s-a concentrat şi asupra răniţilor sau familiilor îndoliate într-o ţară în haos de când a fost răsturnat guvernul ales al lui    Aung San Suu Kyi.

Represiunea sângeroasă contra manifestanţilor pro-democraţie a făcut mai mult de 1.000 de morţi, dintre care mai multe zeci de minori în aceste ultimele luni. 

"De la 1 februarie, sunt pe străzi în fiecare zi. M-am confruntat cu multe dificultăţi, lucrând în mijlocul gloanţelor, a gazelor lacrimogene şi a grenadelor asurzitoare", a explicat într-un text fotograful.             

"Pe teren am renunţat la a mai purta căşti pe care scrie "Presa" atunci când ne-am dat seama că militarii ţintesc fotografii", a adăugat el, subliniind că este conştient că îşi riscă viaţa.           

Ceilalţi trei nominalizaţi au fost grecul Angelos Tzortzinis (AFP) pentru reportajul său despre ultimele zile ale taberei de refugiaţi din Moria, în Lesbos, americanul Erin Schaff (The New York Times) pentru imaginile sale cu invazia de la Capitoliul din Washington în ianuarie, şi indianul Danish Siddiqui (Reuters) pentru că a redat în imagini criza sanitară din ţara sa. Acesta din urmă a fost ucis în iulie în timp ce fotografia luptele dintre talibani şi forţele afgane. 

În 2020, festivalul i-a acordat Visa d'or News, cel mai prestigios premiu, fotografului italian Fabio Bucciarelli pentru un reportaj la Bergamo, oraş italian epicentru al pandemiei de Covid-19.

Cu un an înainte, mexicanul Guillermo Arias (AFP) a câştigat premiul pentru munca sa despre caravanele migranţilor din America Centrală care încercau să ajungă în SUA. 

Premiul a mai fost câştigat de franceza Véronique de Viguerie pentru reportaje despre războiul din Yemen (2018), de belgianul Laurent Van der Stockt (lupta de la Mosul în 2017) şi de doi fotografi de la AFP, grecul Aris Messinis (2016) şi turcul Bulent Kiliç (2015), pentru munca lor despre criza migranţilor. 

La cea de-a 33-a ediţie, festivalul i-a adus un omagiu celebrului fotograf Sebastião Salgado, acordându-i Visa d'or d'honneur din partea Figaro Magazine.

"Este o imensă plăcere şi onoare", a declarat fotograful în vârstă de 77 de ani care şi-a petrecut viaţa imortalizând cu obiectivul său condiţia celor mai săraci şi a mediului degradat. E la primit premiul însoţit de soţia sa Lelia, fiind ovaţionat de public. 

Visa d'or Magazine i-a revenit lui Jérémy Lempin, cel al presei scrise internaţionale lui Asger Ladefoged, Visa d'or umanitar al CICR lui Antoine Agoudjian, Visa d'or pentru informaţie online France Info lui Tyler Hicks, Julie Turkewitz şi Manuela Andreoni.

Ceel 25 de expoziţii ale festivalului sunt gratuite şi deschise publicului până la 26 septembrie.               

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.