Şase concerte susţinute de 11 muzicieni din ţară şi străinătate alcătuiesc programul celei de-a 14-a ediţii a festivalului SoNoRo, dedicată curentului dadaist, care va începe miercuri la Cluj-Napoca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până pe 17 noiembrie, pe scena festivalului vor urca violoniştii Barnabás Kelemen şi soţia lui, Katalin Kókas (Ungaria), Tatiana Samouil, violonistă cu origini ruseşti şi româneşti, clujeanul Francesco Ionaşcu, austriacul Peter Langgartner şi violistul şi directorul executiv al festivalului SoNoRo, Răzvan Popovici, violoncelistul armean Alexander Chaushian, violoncelistul israelian Kyril Zlotnikov, pianistul canadian Louis Lortie, oboistul clujean Adrian Cioban şi chitaristul italian Alberto Mesirca.

Concertul de deschidere va avea loc miercuri, la Banca Naţională a României. „Cabaret Voltaire” va începe la ora 19.00. În program, lucrări de Mozart şi Şostakovici, Erik Satie şi Arnold Schönberg. Tot miercuri, publicul va asculta interpretarea celebrei „Ursonate" a lui Kurt Schwitters. Chitaristul Alberto Mesirca, nominalizat pentru „Cea mai bună performanţă solo” la premiile Grammy din 2012, va interpreta o lucrare de Frank Martin.

Joi, de la ora 19:00, la Casa Boema, va avea loc concertul „Soap Opera”. Puzzle-ul muzical va conţine o lucrare de Gluck, un cocktail muzical Paganini, lucrarea „Passacaglia” compusă de norvegianul Halvorsen, dar şi suita populară a lui Manuel de Falla şi muzica de tango a lui Astor Piazzolla.

Lucrări Beethoven, Kodály şi Şostakovici vor fi interpretate vineri, la Casa Libertăţii Religioase.

Sâmbătă este programat concertul „Songs and Dances of Life”, cu intrare liberă, la Biserica Reformată Calvină. Biserica a fost construită în anul 1902, în stil gotic englez şi este considerată un monument unic datorită vechimii şi a dimensiunilor, fiind cea mai mare construcţie gotică de tip sală din Transilvania şi din sud-estul Europei. Repertoriul va conţine lucrări de Pablo Casals, Benjamin Britten şi Mendelssohn-Bartholdy.

Ultima zi a festivalului SoNoRo, duminică, va fi marcată de două concerte. „Matinee” va avea loc de la ora 11.00, la Casa Memorială Sigismund Toduţă, iar concertul de încheiere, „Finale: From Dawn till Dusk” va avea loc de la ora 19.00, în Sala Auditorium Maximum din Universitatea Babeş-Bolyai.

Casa Memorială Sigismund Toduţă, locul în care compozitorul clujean a trăit timp de 30 de ani, este un alt spaţiu nou introdus în circuitul SoNoRo. Aici publicul va asculta muzica lui Mozart, Mikhail Glinka, Erik Satie şi Jean-Marie Leclair.

În concertul final de la Universitatea Babeş-Bolyai se va interpreta „Octet în mi bemol major, op.20”, una dintre cele mai importante lucrări de Mendelssohn-Bartholdy şi „Trio cu pian în la minor În memoria unui mare artist, op.50”, o lucrare compusă de Ceaikovski.

O parte din încasările acestui concert vor fi direcţionate către campania de susţinere a tinerilor care s-au luptat cu dependenţa de droguri şi au făcut tratamente de dezintoxicare.

Festivalul SoNoRo a cuprins anul acesta zece concerte şi o petrecere - la Bucureşti, trei concerte şi un atelier de colaje - la Sibiu, cărora li se adaugă cele şase concerte din Cluj-Napoca.

Directorul artistic Diana Ketler şi directorul executiv Răzvan Popovici au anunţat deja tema celei de-a XV-a ediţii din 2020: „Pasărea Măiastră”.

Mai multe detalii despre programul concertelor acestei ediţii se găsesc pe sonoro.ro. Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate din reţeaua Eventbook. ro, Cinematograful „Florin Piersic”, librăriile Humanitas şi Cărtureşti Cluj.

Festivalul SoNoRo XIV „DaDa” este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.