Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Poezie de la Bucureşti (FIPB), a XIII-a, debutează luni. Amploarea ediţiei este dată, pe de o parte de numărul mare de poeţi invitaţi, de peste 170, iar pe de alta, de diversitatea spaţiilor culturale din care aceştia provin - 27 de ţări de pe 4 continente -, dar şi bogăţia evenimentelor prezente în program, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cifre, programul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Poezie de la Bucureşti înseamnă peste 50 de ore de lecturi publice, peste 15 ore de dezbateri şi tot atâtea de momente de performance având ca punct de plecare poezia, 6 ore de lansări şi tot 6 ore de dialoguri, peste 10 ore dedicate vernisajelor unor proiecte artistice, 13 ore de concerte, peste 20 de ore în compania filmelor şi 5 ore de momente teatrale, toate desfăşurate în peste 15 spaţii culturale din capitală.

Poezia se va auzi la ediţia din acest an a FIPB de la peste 100 de microfoane, iar peste 1500 de scaune aşteaptă să îi primească pe iubitorii de poezie din Bucureşti de-a lungul celor şapte zile de festival.

Deschiderea Festivalului va avea loc în Aula Bibliotecii Central Universitare din capitală, luni, 11 septembrie, începând cu ora 18.00, în prezenţa organizatorilor, reprezentaţi de Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române şi managerul proiectului, alături de reprezentanţi ai celor mai importante instituţii culturale naţionale, precum şi ai unor prestigioase instituţii internaţionale partenere ale proiectului cu sediul în România.

„Unicitatea Festivalului Internaţional de Poezie de la Bucureşti nu stă în faptul că invitaţii sunt numeroşi, ci în diversitatea lor, şi cred că această diversitate e benefică Bucureştiului, pentru că-l reprezintă. Eu nu trăiesc festivalul ca un eveniment excepţional, deşi este, eu îl trăiesc ca o normalitate şi o experienţă necesară pentru mine", declara acesta într-un interviu recent.

Ultimul eveniment din programul FIPB 2023 este spectacolul de teatru „DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber", după Nina Cassian, cu inserţii poetice semnate Nichita Stănescu şi Marin Sorescu. Între aceste două „borne", programul însumează peste 50 de evenimente, pe teme şi formate diferite, un program amplu şi dens, construit de-a lungul ultimei jumătăţi de an de echipa Muzeului Naţional al Literaturii Române alături de zecile de parteneri ai proiectului, un exerciţiu de estetică relaţională a artelor, un spaţiu de conversaţie şi reflecţie, în cadrul căruia sunt împărtăşite noi perspective, unde scrisul este sărbătorit ca artă, alături de tonalităţile muzicii de jazz, nuanţele şi viziunile picturale sau imersiunea într-un spectacol teatral sau unul cinematografic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.