A şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea va fi organizat în perioada 23 - 30 septembrie de Teatrul "Regina Maria", în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO şi UNITER.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze 26 de spectacole de la companii teatrale renumite din întreaga ţară, dar şi de peste graniţă şi două spectacole-lectură.

Pe lângă reprezentaţiile teatrale, au fost programate o serie de evenimente conexe. 

Festivalul Internaţional de Teatru Oradea va cuprinde trei mari secţiuni: secţiunea concurs - "Festivalul de Teatru Scurt", ajuns la ediţia cu numărul XXIV, secţiunea "Spectacole invitate - off concurs" şi o noutate a festivalului, secţiunea "Cu tineri, pentru tineri - România după 100 de ani", dedicată Centenarului Marii Uniri.

Festivalul de Teatru Scurt este o manifestare culturală unică în peisajul teatral românesc şi are caracter competitiv. Anul acesta selecţia a fost realizată de către Victoria Balint - şeful de birou proiecte culturale şi relaţii cu publicul al Teatrului "Regina Maria" şi cuprinde 14 producţii realizate atât de teatre instituţionalizate, cât şi de cele care provin din mediul independent.

Juriul, format din cinci personalităţi culturale - criticii de teatru Ion Parhon (care anul acesta va ocupa locul de preşedinte al juriului), Elisabeta Pop şi actorii Teodor Corban, Cristian Şofron şi Richard Balint -, va acorda cinci premii.

În componenţa Festivalului de Teatru Scurt intră şi "Concursul de creaţie dramatică dedicat piesei scurte", care are ca scop încurajarea dramaturgiei româneşti originale, cu precădere a teatrului scurt. În concurs au fost înscrise ediţia aceasta 15 texte, iar câştigătorul va fi desemnat de juriul format din criticii de teatru Oana Borş, Claudiu Groza şi actorul Eugen Ţugulea.

Secţiunea "Spectacole invitate - off concurs" este dedicată special orădenilor şi aduce în faţa spectatorilor producţii excepţionale, care au stârnit admiraţie peste tot unde s-au jucat. Dintre cele opt spectacole care se încadrează la această secţiune, două vin de departe: din Franţa - Les Rois Vagabonds, cu spectacolul "Concerto pour deux clowns" şi USA - Trap Door Theatre, cu spectacolul "Occidental Express".

Secţiunea "Cu tineri, pentru tineri - România după 100 de ani" se încadrează în şirul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri din cadrul festivalului şi porneşte de la principiul valorificării importanţei istorice a făurii României Mari, însă prin prisma tinerilor, a celor care reprezintă prezentul şi viitorul acestei ţări, care duc mai departe efortul predecesorilor de a crea o Românie unită, independentă şi bogată cultural. În cadrul acestei secţiuni au fost selectate câteva spectacole de teatru care tratează teme sociale, punând accent pe problemele actuale sau din trecutul recent cu care s-au confruntat cu precădere tinerii.

Spectacolele care fac parte din Festivalul de Teatru Scurt, a cărei selecţie porneşte de la acelaşi principiu, vor fi analizate şi de un juriu format din patru tineri studenţi, care vin de la facultăţi de teatru din ţară.

Tot în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri se înscriu şi spectacolul de poezie "Treptele Unirii", susţinut de actorul Emil Boroghină, urmat de un colocviu care propune discuţii pe tema Centenarului şi o expoziţie în interiorul clădirii teatrului deschisă în colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor.

De asemenea, pe lângă evenimentele destinate sărbătorii Centenarului, iubitorii de carte sunt invitaţi la lansarea volumului "Ei sunt printre noi (cartea monologurilor)", scrisă de dramaturgul Mihai Ignat.

Festivalul Internaţional de Teatru Oradea se alătură, de asemenea, eforturilor de reconstrucţie a Palatului Episcopiei Greco-Catolice şi lansează campania "Un festival pentru Oradea" - împreună pentru o clădire, artiştii susţin reconstrucţia Palatului Episcopiei Greco-Catolice”. La spectacolele în aer liber "Mioriţa", "Eutopia" şi Concertul în 2 susţinut de Ada Milea şi Bobo Burlăceanu, intrarea este liberă, însă se vor amplasa urne în care spectatorii pot dona bani pentru reconstrucţia clădirii palatului, urmând ca suma adunată să fie virată în conturile Episcopiei.

Evenimentele din cadrul FITO 2018 se vor desfăşura în opt spaţii diverse, la Sala Mare a Teatrului şi Sala Arcadia, dar şi la Casa de Cultură a Sindicatelor, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor, Sala Studio Szigligeti, Sala Florica Ungur, Studio Act şi scena mobilă amplasată în aer liber.

FITO, unul dintre cele mai importante evenimente culturale orădene, va reuni astfel şi anul acesta nume mari ale teatrului românesc, printre care actorii Maia Morgenstern, Emil Boroghină, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Andreea Vasile, dar şi regizori, critici şi directori de teatru. 

Biletele se vor pune în vânzare începând cu 3 septembrie la agenţia Teatrului, de marţi până vineri, în intervalul orar 12.00 - 18.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Pot fi achiziţionate bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.