Săptămâna aceasta, de miercuri, 26 octombrie, până sâmbătă, 29 octombrie, are loc cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM). Sub sloganul „La Vest de Est/ La Est de Vest”, Festivalul, eveniment de tradiţie în oraşul de pe Bega, se extinde anul acesta şi în alte localităţi din regiunea Banatului, precum Lugoj şi Jimbolia şi Reşiţa, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei 14 scriitori înscrişi pe afişul Festivalului, nume de primă mărime ale scenei literare europene de astăzi, le vor oferi cititorilor posibilitatea de a-i descoperi în lecturi publice şi dezbateri pe teme de interes „la zi”.

Tema ediţiei din acest an reflectă şi ea preocuparea organizatorilor pentru investigarea, cu ajutorul uneltelor literaturii, a subiectelor cu greutate în agenda internaţională recentă: „Cărţi şi hărţi. Vecinătăţi literare”.

Astfel, în prima seară a FILTM, miercuri, 26 octombrie, de la ora 18.00, în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timişoara scriitorii şi publiciştii Cristian Tudor Popescu şi Oleg Serebrian (Republica Moldova), moderaţi de jurnalista Magda Grădinaru, vor analiza felul în care hărţile reale şi imaginare întâlnesc graniţa, cum trece istoria în literatură şi cum războiul cu ororile lui ne provocă să fim lucizi şi să înţelegem că e vremea să punem în dezbatere ceea ce a dus la el.

Cea de-a doua seară a Festivalului (joi, 27 octombrie) îi va aduce în faţa cititorilor în Sala Barocă pe prozatorii Oksana Zabuşko (Ucraina), Faruk Šehić  (Bosnia şi Herţegovina) şi Radu Paraschivescu, avându-l ca moderator pe jurnalistul cultural Matei Martin. Trei perspective din trei puncte geografice diferite în raport cu Sud-Estul Europei, încă o dovadă a faptului că un trecut aşezat sub circumstanţe istorice asemănătoare dă naştere unor produse culturale atât de fascinant-variate.

A treia seară (vineri, 28 octombrie), dedicată poeziei, înseamnă întâlnirea cu nu mai puţin de opt poeţi, voci unice în peisajul literar contemporan, într-un eveniment moderat de scriitorul Cosmin Perţa. Poezia funcţionează uneori ca martor al unui spirit al vremurilor, dezvăluind preocupări, angoase, mentalităţi. Poete şi poeţi din cinci ţări, cu discursuri, perspective şi interese diferite, sunt uniţi de un „zeitgeist” care depăşeşte graniţele, contextele sociale si geografiile fizice şi culturale: Aušra Kaziliūnaitė (Lituania), Petar Matović (Serbia), Katerina Rudčenková (Republica Cehă), Grigory Semenchuk (Ucraina), Ştefania Mihalache, Cătălina Stanislav, Alexandru Higyed şi Robert G. Elekes; moderator: scriitorul Cosmin Perţa.

Tot la Timişoara, în cea de-a doua zi a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara, joi, 27 octombrie, la Librăria „La Două Bufniţe”, cu începere de la ora 16.00, va avea loc lansarea volumului bilingv de poezie englez-român „Cross-Currents”/ „Curente la răscruce” (editura Mosaique Press), în prezenţa poeţilor John Eliot, Karen Gemma Brewer, Kate Rose, Andrea Iulia Scridon şi Chuck Grieve, iar a autorilor Camille Barr, Mirian Calleja, Rachel Carney, Gillian Clarke, Carmine Giordano, Donald Krieger, Christina Thatcher, în regim online.

În aceeaşi zi, joi 27 octombrie, sub umbrela FILTM, la Palatul Cultural (Teatrul de Vest) din Reşiţa va avea loc o întâlnire cu jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, avându-l ca partener de dialog pe scriitorul, jurnalistul şi universitarul timişorean Marcel Tolcea.

A doua zi, vineri, 28 octombrie, începând cu ora 17.00, la Şcoala Gimnazială din Jimbolia va avea loc întâlnire cu scriitorul Radu Paraschivescu, moderată de jurnalista timişoreană Melania Cincea.

Evenimentul care încheie cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara va avea loc la Lugoj: sâmbătă, 29 octombrie, începând cu ora 18.00, la English Pub va avea loc o seară de muzică şi poezie avându-i ca invitaţi pe poeta Katerina Rudčenková şi pe poetul şi muzicianul Adrian Mardan; gazda serii: Marilena Tudor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.