A treia ediţie a Festivalului de Teatru şi Film „Şerban Ionescu” se va desfăşura, la 2 Mai, între 22 şi 29 iulie. De la concerte şi proiecţii de film în aer liber şi până la spectacole de teatru, expoziţii, dialoguri cu artişti şi show-uri de stand-up şi improvizaţie, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ediţia din 2023 a Festivalului de Teatru şi Film „Şerban Ionescu” cuprinde cinci secţiuni (teatru, film, expo, concert, forum) şi peste 50 de evenimente culturale cu intrare liberă, concentrate în jurul unei teme, deopotrivă, generoase şi provocatoare - la fel. aproape la fel. altfel.

A treia ediţie a festivalului va fi deschisă cu taraful Şaraimanii din Clejani, pe 26 iulie este programat Concert în 2 cu Ada Milea şi Bobo Burlăcianu, iar în închiderea festivalului va concerta trupa de rock alternativ Omul cu Şobolani.

40 de ani în 4 filme

Odată cu împlinirea a 40 de ani de la premiera filmului Imposibila iubire (1983), care îl are ca protagonist pe Şerban Ionescu, publicul este invitat la o incursiune prin cinematografia românească pentru a descoperi filme emblematice ale deceniilor trecute.

40 de ani în 4 filme este o categorie specială din cadrul secţiunii FILM şi cuprinde proiectarea lungmetrajelor: „Imposibila iubire” (r. Constantin Vaeni, 1983), „E pericoloso sporgersi” (r. Nae Caranfil, 1993), „Niki Ardelean, colonel în rezervă” (r. Lucian Pintilie, 2003) şi „poziţia copilului” (r. Călin Peter Netzer, 2013).

Artist in Focus

Desfăşurat atât în mediul online, cât şi fizic, Artist in Focus este un eveniment special al secţiunii EXPO care marchează începutul unei tradiţii a Festivalului de Teatru şi Film „Şerban Ionescu”. Precedată de prezenţa artiştilor Valeriu Mladin şi Ana Bănică, evenimentul Artist in Focus îşi propune să ofere publicului şansa unică de a se întâlni cu universul unor artişti vizuali reprezentativi ai scenei de artă contemporană din România.
Anul acesta, opera artistului Ion Barbu va fi în centrul atenţiei atât în 2 Mai, cât şi în mediul virtual, iar o creaţie artă murală site-specific va fi realizată special în curtea festivalului de către acesta, pornind de la tema ediţiei curente.

Competiţia oficială de teatru şi film

După un open call întins pe mai bine de trei luni, în secţiunea competiţională de teatru şi film dedicată tinerilor creatori se regăsesc cinci spectacole şi 10 scurtmetraje, care urmează a fi jurizate de Maria Popistaşu (actriţă), Mimi Brănescu (actor, scenarist şi dramaturg), Velica Panduru (scenografă), Vlad Cristache (regizor şi director al Teatrului Excelsior Bucureşti).

Arta în dialog la malul mării

Publicul va avea şansa să-i cunoască îndeaproape pe cei peste 100 de artişti prezenţi la festival prin participarea la evenimentele secţiunii FORUM, dedicate întâlnirilor cu tinerii creatori de teatru şi film, cu juriul ediţiei, dar şi cu invitaţi speciali precum Erwin Şimşensohn, regizor şi directorul Teatrului de Stat Constanţa, şi dramaturgul Peca Ştefan, care va susţine o  lectura antiperformativă şi interactivă a celei mai recente creaţii ale sale: „nouameapiesă?”, concepută iniţial în mediul online, în timpul pandemiei.

„Nu o să încetez niciodată să-mi exprim recunoştinţa faţă de Magda Catone, care a oferit şansa de a realiza un proiect de o asemenea amploare unei echipe foarte tinere. Felul în care arată şi se desfăşoară acest festival unic în spaţiul românesc poartă amprenta încrederii şi generozităţii sale nemărginite. Avem în organizare peste 30 de artişti şi profesionişti din varii domenii, iar majoritatea, inclusiv eu, sunt persoane până în 30 de ani. Vă garantez că pasiunea, competenţa şi eforturile constante ale acestui nucleu efervescent se vor simţi în fiecare detaliu al acestei ediţii care îndrăzneşte să fie la fel. aproape la fel. altfel”, spune Edda Coza, director de viziune şi comunicare Festivalul de Teatru şi Film „Şerban Ionescu”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.