Copiii, părinţii şi profesorii pot experimenta cele mai noi tehnici de lectură la Festivalul NARATIV, începând de sâmbătă, timp de două weekend-uri, la Colegiul Naţional “Cantemir Vodă” din Bucureşti. Intrarea este gratuită şi ultimele locuri sunt disponibile pe narativ.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

NARATIV propune peste 100 de activităţi gratuite pentru copii, părinţi şi profesori. Evenimentul are loc în Bucureşti, în weekend-urile 7-8 şi 14-15 octombrie, la Colegiul Naţional “Cantemir Vodă” din Bucureşti. Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Conform unui studiu realizat de Asociatia Curtea Veche, doar 8% dintre copiii bucureşteni citesc de plăcere în timpul liber. Corelând cu rezultatele testelor PISA, conform cărora elevii români sunt sub standardele internaţionale privind abilităţile şi cunoştinţele care ar trebui dobândite în sistemul de educaţie, această statistică este cu atât mai îngrijorătoare.

Activităţile de la Festivalul NARATIV combină lectura cu educaţia prin artă şi sunt dedicate copiilor cu vârste între 3 şi 14 ani. Spre exemplu, în cadrul atelierului “Litere pentru prichindei” cei mici vor pescui literele alfabetului din cutii senzoriale şi se vor juca alcătuind cuvinte. La “Rime şi ghicitori”, copiii vor compune şi recita singuri versuri. Trupa de teatru NARATIV, formată din tineri actori, va aduce în prim-plan “Pinocchio” şi “Alice în Ţara Minunilor” prin spectacole lectură potrivite tuturor vârstelor.

Din program mai fac parte activităţi de storytelling în limbi străine realizate împreună cu institutele culturale din Bucureşti (maghiară, germană, spaniolă, engleză), poveşti pe muzică - unde cei mici vor învăţa cum să creeze o coloană sonoră, teatru de umbre, jurnalism, arhitectură şi multe altele. De asemenea, copiii pot face schimb de cărţi la colţul de lectură SLooP sau aduce la viaţă personaje din cele mai îndrăgite poveşti în Sala Canon Creative Park.

Pentru că obiceiul lecturii se creează cu sprijinul adulţilor de acasă şi de la şcoală, organizatorii au pregătit o serie de conferinţe pentru părinţi şi profesori susţinute de către specialişti în educaţia nonformală şi psihologia copilului. Printre acestea se numără întâlnirea cu Virgil Ianţu - “Lectura în familie - de la emoţie la impact” sau conferinţa lui Alan Cornish despre programele de lectură din întreaga lume şi impactul lor în formarea generaţiilor de cititori.

“Oricare ar fi alegerile tinerilor de mai târziu şi independent de meseria pe care o vor alege, acestea au la bază lectura. Creativitatea şi forţa pornesc din lectură. Tocmai de aceea, este important să conştientizăm că cititul poate deveni un obicei în rândul celor mici atâta vreme cât este un obicei al părinţilor. Dacă adulţii obligă copilul să citească, aceştia nu vor face decât să stârnească o repulsie, o reacţie adversă faţă de cărţi. Noi acest lucru ne-am propus în cadrul Festivalului NARATIV unde aşteptăm peste 3.000 de participanţi: să venim în ajutorul adulţilor cu diferite idei prin care să putem comunica mai atractiv cu copiii despre lectură.” declară Irén Arsene Máté, preşedintele Asociaţiei Curtea Veche.

Asociaţia Curtea Veche a fost înfiinţată în luna martie a anului 2014 pentru a dezvolta într-un mod independent şi susţinut activitatea de responsabilitate socială începută de Curtea Veche Publishing prin programul naţional alternativ de lectură “Cărţile copilăriei” care îşi propune creşterea reală a interesului copiilor şi tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului copiilor de înţelegere a textelor şi creşterea consumului de carte din România. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.