Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică ”Clara Haskil”, care se desfăşoară până la 5 noiembrie la Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, cuprinde şase concerte de înaltă ţinută, o instalaţie documentară dedicată vieţii celebrei pianiste şi proiecţia filmului documentar ”Grădina lui Celibidache”, realizat de fiul marelui dirijor, Serge Ioan Celebidachi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prima zi a festivalului, publicul a avut ocazia să asiste la lansarea instalaţiei documentare dedicată Clarei Haskil, ce a fost expusă la Sala Thalia şi care va rămâne acolo timp de o lună. Proiectul îşi propune să ​acopere parcursul artistic şi biografic al inegalabilei pianiste de origine română: de la primii ani ai vieţii petrecuţi la Bucureşti, şi primele lecţii de pian, până la perioada de glorie din anii ’50. Informaţiile documentare sunt însoţite de fotografii şi documente inedite, din ​Arhiva​ Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne, Elveţia şi a Fundaţiei ”Clara Haskil” din Elveţia.

După Sibiu, organizatorii festivalului plănuiesc să itinereze instalaţia în cele mai importante oraşe ale ţării: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov. Concepţia şi elaborarea textelor îi aparţin Oanei Boca Stănescu, design-ul Iuliei Ţurcanu, iar proiectul a fost realizat cu sprijinul AFCN.

Vineri, de la ora 19.30, la Sala Thalia, Festivalului Internaţional Clara Haskil invită publicul sibian la proiecţia filmului documentar ”Grădina lui Celibidache”. Pentru că în 2016 se împlinesc 20 de ani de la moartea marelui dirijor, Sergiu Celibidache, festivalul îşi propune să aducă un omagiu acestuia şi recreează universul lui Celibidache pe marele ecran.

Filmul îl urmează pe dirijor în turnee şi în repetiţiile sale cu Filarmonica din München, deşi este binecunoscut refuzul artistului de a-şi înregistra concertele, deoarece nu iubea sunetul fad oferit de înregistrări, preferând caracterul direct al concertelor live. Intrarea la proiecţie este liberă.

În tradiţia primelor două ediţii şi în 2016, Festivalul Internaţional Clara Haskil aduce pe scena Sălii Thalia artişti remarcabili din ţară şi străinătate. 

Luni, pe scena sibiană va concerta Finghin Collins, William Youn (1 noiembrie), Trio-ul Clara Haskil (2 noiembrie) şi Mauro Lo Conte (5 noiembrie).

Toate concertele au loc la Sala Thalia, de la ora 19.30.

Program festivalului este disponibil pe www.clarahaskil.ro, iar biletele pot fi achiziţionate în reţeaua Eventim, la casieria Sălii Thalia şi Bilet.ro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.