Fotograful Dragoş Lumpan prezintă, la ARCUB - Hanul Gabroveni, între 15 septembrie şi 1 octombrie, o perspectivă unică asupra schimbărilor din lumea fotografiei şi a modului în care este percepută imaginea de-a lungul timpului prin expoziţiile „Vremuri blurate” şi „Arhiva foto 1992-1993”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţiile sunt organizate de Asociaţia CALD şi Lumina pe cale, în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, şi fac parte din programul evenimentelor organizate de „Zilele Bucureştiului”.

Cele două proiecte expoziţionale prezintă lucrări din perioada timpurie de formare a artistului, fotografii alb-negru, realizate prin metoda clasică a developării filmului. Lucrările expuse reprezintă o reflecţie asupra modului în care observatorul contemporan se raportează la imagine şi rolul fotografiei de stradă ca formă distinctă de exprimare artistică.

Expoziţia „Vremuri blurate” aduce în primul plan fotografii realizate de Dragoş Lumpan, la începutul anului 1992, în care a surprins trecătorii de pe Bulevardul Ghe. Magheru, în apropierea Teatrului Nottara. După 30 de ani, artistul a decis să anonimizeze feţele trecătorilor pentru a respecta dreptul la imagine al acestora, dar şi pentru a propune un subiect de reflecţie: anonimizarea persoanelor, ştergerea identităţii în context urban.

„Am hotărât ca în proiectul «Vremuri blurate» să anonimizez feţele trecătorilor de la care nu am acorduri de folosire a imaginii. În 1992 alegeam subiecţii liber; un criteriu important, probabil cel mai important, era expresivitatea chipurilor. Prin anonimizarea acestor chipuri expresive am aplicat filtrele mentalităţii actuale referitoare la dreptul la imagine. Oamenii care în 1992 erau subiectul principal al acelor fotografii devin acum persoane fără chip, identităţi ascunse, motive de intrigă şi poate chiar de frustrare; ceea ce sper să declanşeze discuţii pe tema fotografiei de stradă şi, dacă nu cer prea mult, poate chiar să ajute fotografia de stradă.” (Dragoş Lumpan)

Lucrările expuse în cadrul proiectului „Arhiva foto 1992-1993” sunt rezultatul digitalizării a peste 3.500 de negative realizate în acea perioadă. Imaginile surprinse de Dragoş Lumpan reprezintă o arhivă-martor pentru o serie de evenimente din perioada de referinţă: sociale, politice, culturale - o necesară restituire a unui portret colectiv al României de acum 30 de ani.

„În 1983 aveam 14 ani; atunci am developat primele mele două filme, în baia de acasă. De atunci au trecut 40 de ani; în acest timp am făcut destul de multe fotografii pe film care până acum au stat «în sertar» sau, după cum spun arhiviştii, «nu există». «Arhiva foto 1992-1993» întredeschide acest sertar: porneşte de la fotografiile pe care le-am făcut în acea perioadă: în 1992 am făcut aproape 3.000 de fotografii, iar în 1993 aproape 1.500 de fotografii. Judecând în termenii de acum, 4.500 de fotografii făcute în doi ani este foarte puţin. Tehnologia modernă ne ajută să facem mult mai multe fotografii într-un timp mult mai scurt şi la o calitate mult mai bună (cel puţin din punct de vedere tehnic). Dar nu doar tehnologia s-a schimbat. În mod firesc s-a schimbat moda. În mod fericit s-a schimbat nivelul de trai. S-au schimbat foarte multe; inclusiv felul în care ne raportăm la imagini de acum 30 de ani este diferit.” (Dragoş Lumpan)

Fotografiile incluse în expoziţia „Vremuri blurate” pot fi admirate în Sala Arcelor, iar expoziţia „Arhiva foto 1992-1993” este găzduită în Sala Librărie din cadrul ARCUB - Hanul Gabroveni. Ambele expoziţii pot fi vizitate în perioada 15 septembrie - 1 octombrie, de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00. În zilele de luni, expoziţia este închisă.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere şi la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani nr. 84-90).

Pentru ambele expoziţii, preţul biletelor este 15 lei (Categoria I). Pentru elevi, studenţi şi pensionari, preţul biletelor este de 10 lei (Categoria II). Accesul persoanelor care achiziţionează bilete la preţ redus în cadrul expoziţiilor este permis exclusiv în urma prezentării actelor doveditoare pe baza cărora se acordă reducerea (legitimaţii/talon de pensie).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.