Metroul bucureştean va găzdui în următoarele 30 de zile o expoziţie în centrul căreia vor fi 11 personalităţi rome din diferite domenii de activitate, printre care Charlie Chaplin, Johnny Răducanu, Ion Voicu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scurte video-uri cu pastile informaţionale dedicate acestora şi creaţiei lor vor rula pe ecranele din staţiile de metrou de pe toate magistralele, cu scopul de a creşte gradul de acces şi participarea etnicilor romi şi neromi la viaţa culturală, cât şi promovarea în societatea românească a culturii romilor.

Expoziţia, organizată pentru a marca Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită în fiecare an la nivel mondial pe 8 aprilie, de către CNCR, în parteneriat cu Art Safari şi Metrorex, a fost inaugurată marţi la staţia de metrou Unirii 1.

Proiectul cultural constă în expunerea timp de 30 de zile a 11 materiale video cu o durată de 25 de secunde pe televizoarele din staţiile de metrou, dedicate unor personalităţi rome din diferite domenii de activitate, printre care pictură, sculptură, muzică, film etc. Pe lista personalităţilor incluse în expoziţie se află: Alina Şerban, Zita Moldovan, Delia Grigore, Moca Rudy, Mihaela Drăgan, Vasile Burtea, Ion Voicu, Eugen Raportoru, Nicolae Gheorghe, Charlie Chaplin şi Johnny Răducanu.

Expoziţia îşi propune să promoveze personalităţile rome şi creaţiile moderne realizate de către aceştia, pentru a schimba mentalităţi, a reduce stereotipuri în societatea românească în ansamblul ei şi dezvoltarea dialogului intercultural.

„Romii au o nevoie primordială de o elită responsabilă şi asumată, din punct de vedere etnic. Cele 11 personalităţi incluse în acest proiect sunt doar o parte dintre ambasadorii care inspiră şi duc mai departe bagajul cultural al romilor. Suntem bucuroşi să îi scoatem în fiecare zi, timp de o lună, în calea oamenilor care călătoresc cu metroul. O invitaţie din partea artei la toleranţă, progres şi gândire liberă”, declară Mihai Neacşu, director al Centrului Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher.

„Arta şi cultura au şansa de a schimba mentalităţi şi de a contribui la crearea unei societăţii mai bune, eliberate de stereotipuri. Avem nenumărate exemple în acest sens la nivel mondial. Ne bucurăm să fim parte din acest proiect prin care facem cunoscută cultura romă şi creaţia unor personalităţi deosebite călătorilor care merg cu metroul. Vă invităm ca în următoarea lună să ridicaţi privirea spre ecranele din metrou şi să ieşiţi puţin din rutina zilnică a călătoriei pentru a descoperi frumuseţea acestei culturi”, declară Ioana Ciocan, general manager Art Safari.

„Suntem onoraţi să fim gazda evenimentelor marca Art Safari, o colaborare pe care Metrorex o preţuieşte şi de pe urma căreia cel mai câştigat este călătorul cu metroul. Datorită proiectelor culturale pe care Metrorex le desfăşoară în ultima perioadă,  călătorii noştri nu intră doar într-un mijloc de locomoţie, ci păşesc într-o lume plină de culoare, simţ artistic şi frumos. Şi cu ocazia acestui proiect, metroul devine susţinătorul culturii, al educaţiei şi al dialogului între oameni”, declară Mariana Miclăuş, director general Metrorex.

CNCR oferă programe  şi  servicii  culturale  pentru satisfacerea  nevoilor  culturale  comunitare,  în  scopul  creşterii  gradului  de  acces  şi  de  participare  a cetăţenilor  de  etnie  romă  la  viaţa  culturală, prin  activităţi  ce  susţin  conservarea,  dezvoltarea  şi promovarea în societatea românească a culturii şi istoriei minorităţii romilor, motiv pentru care sunt necesare organizarea unor activităţi  în  cadrul  cărora  să  fie  promovate  atât  elementele  culturale  tradiţionale  cât  şi  creaţii moderne realizate de artişti romi, activităţi ce urmăresc realizarea unei schimbări de mentalitate şi de dezvoltare a  dialogului intercultural.

Art Safari este un eveniment cultural unic în România ca structură, concept şi amploare, care a înregistrat 231.000 de vizitatori în cele 8 ediţii de până acum. Alături de expoziţiile curatoriate, organizate în Bucureşti sau în străinătate, Art Safari promovează conţinut educaţional pentru toate vârstele, găzduind inclusiv ateliere de artă pentru copii şi tururi ghidate pentru copii şi adolescenţi. Art Safari se află sub patronajul Ministerului Culturii, Primăriei Municipiului Bucureşti şi UNESCO România şi este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Muzeul Municipiului Bucureşti. Mai multe detalii: www.artsafari.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.