O expoziţie personală de pictură Gheorghe I. Anghel va fi deschisă, pe 5 august, în sala „Irina Nicolau” a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia propune o incursiune în lumea lui Anghel, o interpretare a mitologiei, explorată dintotdeauna de pictor, reprezentând refugiul său într-o perioadă în care arta era aspru cenzurată.

Cunoscutul artist, cu vechi preocupări în domeniul arheologiei dobrogene, a lucrat împreună cu istorici de renume (Radu Florescu, Alexandru Suceveanu, Valeriu Georgescu), fapt care explică folosirea experienţei de şantier nu doar în alegerea subiectelor, dar şi în maniera sa de a prezenta aluziv fapte doar bănuite, învăluite în mister.

Caracteristica lucrărilor este dată de atmosfera aparte oferită de un şantier arheologic, cu surpriza descoperirilor şi icertitudinea istoriilor cercetate.

Gh. I Anghel se încadrează în postmodernism prin aspectul incitant şi proaspăt al lucrărilor, prin utilizarea unor citate, prin suprapunerea diferitelor mesaje şi prin invitaţia pe care o face publicului de a imagina mai departe istorii ambigue, doar vag sugerate de artist. Tehnica de lucru îl apropie pe Anghel de expresionismul gestural şi de arta brută prin tuşele nervoase, învăluite însă în acorduri cromatice subtile. În ultima perioadă, artistul şi-a extins cercetarea şi în zona obiectuală realizând lucrări în diverse tehnici (ceramică, lemn, metal).

În ultimii ani, el a expus în câteva galerii franceze şi a primit Premiul „Breauté” al Academiei Franceze pentru cel mai bun artist străin din Franţa, medalia de argint a Salonului internaţional de pictură de la Grand Palais din Paris, Premiul „Edouard Marcel Sandoz” şi Premiul „René Carré” al Fundaţiei Taylor.

Lucrările sale recente sunt expuse alături de câteva scurte filme („Pe urmele poetului Alexandrin Kavafis”, „Artistul şi galeristul” şi „Scurte interviuri”), care înlesnesc descifrarea artistului şi a operei sale.

Expoziţia va putea fi vizitată până la 5 septembrie 2021, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.