Expoziţia personală a artistei Irina Dragomir, „Roşu, galben şi albastru”, curator Alexandru Rădvan, îşi continuă itinerariul prin ţară, după Bucureşti şi Arad, şi va fi văzută între 24 septembrie şi 24 octombrie la Castelul Huniade din Timişoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul este organizat de Art Safari în parteneriat cu Lidl România, Muzeul Naţional al Banatului şi Consiliul Judeţean Timiş. Publicul şi reprezentanţii presei sunt invitaţi la vernisajul expoziţiei, în 26 septembrie, la ora 18:00.

"Irina Dragomir este un superstar, o artistă-fenomen, în plină ascensiune, care s-a remarcat încă de la absolvirea Universităţii de Artă din Bucureşti prin arta numită «figurative pop», cucerind publicul prin culoare, joc, umor şi mesaj. Mulţumim partenerului nostru tradiţional Lidl România şi Muzeului Naţional al Banatului din Timişoara pentru susţinerea eforturilor de a creşte accesul publicului din vestul ţării la arta contemporană românească de prestigiu. Ne bucurăm că împreună putem aduce arta mai aproape de oameni. E tare fain la Timişoara, abia aşteptăm să vedem reacţia Banatului", declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi Comisar al României la Bienala de la Veneţia.

"În numele Muzeului Naţional al Banatului şi al echipei noastre, suntem mândri să anunţăm inaugurarea expoziţiei „Roşu, galben şi albastru”, mai exact, expoziţia distinsei artiste Irina Dragomir în încăperile istorice ale Castelului Huniade. Recunoaşterea sa ca 'super-stea' a artei contemporane româneşti, conferită de doamna Ioana Ciocan, directoarea Art Safari din Bucureşti, reflectă contribuţia excepţională pe care Irina o aduce peisajului artistic. Prin această colaborare, Muzeul Naţional al Banatului reafirmă angajamentul său faţă de promovarea şi susţinerea artei contemporane de cea mai înaltă calitate", afirmă Claudiu Ilaş, manager al Muzeului Naţional al Banatului.

Irina Dragomir, unul dintre cei mai colecţionaţi artişti ai momentului

Irina Dragomir este unul dintre cei mai colecţionaţi artişti români şi o voce importantă pe scena artei contemporane europene. Artista a expus pentru prima dată în cadrul unei expoziţii de grup dedicate artei Supercontemporane la ediţia Art Safari din 2019, curator: Mihai Zgondoiu. Publicul s-a regăsit în mesajele ei distincte şi a fost atras şi de paleta de culori folosită.

În 2022, Art Safari a găzduit prima expoziţie personală Irina Dragomir, „Roşu, galben şi albastru”, curatoriată de Alexandru Rădvan, profesorul artistei şi artist apreciat. Expoziţia a prezentat atât lucrări noi, precum şi opere din colecţii private.

Lucrările Irinei Dragomir se remarcă prin elementele din cultura pop, tendinţe, simboluri şi convenţii contemporane, precum şi prin compoziţii simetrice şi contraste cromatice.
Personajele ei transmit poveşti despre lucruri pe care le-a trăit, gândit şi simţit de-a lungul timpului. Femeile joacă un rol principal în arta ei, reprezentând voci ale feminităţii în diverse ipostaze. Claritatea şi realismul mesajului pe care artista îl transmite vine din naturaleţea cu care surprinde emoţia feminină, pe care o trăieşte la rândul ei.

„Fără excepţie, imaginile Irinei sunt fragmente mai ample sau mai reduse ale universului propriu. Există în mod constant o dimensiune ludică în pictura pe care o practică, dar sub aparenta lipsă de griji, sub tonul copilăros, se află de multe ori o glumă serioasă. Irinei îi place să se joace cu lucrurile într-o manieră postmodernă, un semn clar de inteligenţă şi umor, căci cele două merg atât de bine împreună”, spune conf. univ. dr. Alexandru Rădvan, curatorul expoziţiei „Roşu, galben şi albastru”.

Cota de piaţă a artistei a crescut rapid, operele sale fiind în vizorul multor colecţionari de artă. Dacă în 2020 lucrarea „Woman with Weapon” se vindea cu aproximativ 600 de euro, în 2022 lucrarea „Risky Situation” a fost adjudecată la 5.500 de euro, o evoluţie rapidă şi un pas imens pentru arta contemporană românească.

Expoziţia „Roşu, galben şi albastru” se vede la Castelul Huniade, Piaţa Iancu Huniade 1, Timişoara, în perioada 24 septembrie-24 octombrie. Teaserul expoziţiei este în magazinul Lidl din strada Simion Bărnuţiu, nr. 28, acolo unde publicul poate admira, pe lângă lucrări de Irina Dragomir, şi lucrări ale altor artişti, precum Constantin Piliuţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.