Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti, capodopere de valoare muzeală şi colecţii importante se reunesc la Palatul Cesianu-Racoviţă în cea mai mare expoziţie de opere de artă de patrimoniu, cu o valoare de peste un milion de euro. Expoziţia va preceda „Licitaţia de Toamnă - Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti”, un eveniment de gală pe acorduri de jazz, în stilul anilor ’20, dedicat colecţionarilor şi pasionaţilor de artă, care va avea loc joi, 19 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În expoziţia Licitaţiei de Toamnă - Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti sunt prezenţi artiştii înscrişi în „Top 10 clasici peste 100.000 de euro”, reprezentativi pentru arta românească importantă, după rezultatele de piaţă din ultimii ani - Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Carol Pop de Szathmary, Camil Ressu, Arthur Segal ori Ion Ţuculescu.

Preferat al colecţionarilor, pictorul naţional Nicolae Grigorescu semnează trei alese opere de artă în cel mai mare eveniment al pieţei româneşti de artă din acest sezon. Pentru preţul de pornire de 40.000 de euro este scoasă la licitaţie opera „Convoi de care cu boi, pe înserat”, care este şi cea mai valoroasă lucrare din cadrul licitaţiei din 19 octombrie.

O altă capodoperă a licitaţiei este „Pe Câmpiniţa”, semnată Nicolae Grigorescu. Opera, cu preţul de pornire de 30.000 de euro, provine din colecţia istorică Alexandru Vlahuţă şi a fost reprodusă în monografii sau biografii celebre ale pictorului naţional.

De la peisajele pictate în mijlocul naturii, cărora artistul le dedică nenumărate pânze, ajungem la transcrierile arhitecturii rurale. Cu cinci ani înainte de trecerea în eternitate, pictorul naţional semnează opera „Case la Câmpina”, care are în licitaţie preţul de pornire de 25.000 de euro.

Rare apariţii în piaţa românească de artă sunt portretele expresive semnate Ştefan Luchian. În cadrul Licitaţiei de Toamnă îşi fac apariţia două asemenea rarităţi, unul este un portret Art Nouveau în pastel al unei tinere fete, posibil personificare a unui anotimp ce are un preţ de pornire de 12.000 de euro; altul este portretul drag al fratelui său Anibal Luchian, care are un preţ de pornire de 20.000 de euro. În sensibila sa operă portretistică, artistul surprinde condiţia umană, chipurile apăsate de gânduri, privirile consumate de drame sufleteşti ori luminate de visuri de împlinire ale personajelor sale, reuşite ale meşteşugului artistic evidenţiate de cele două picturi scoase la licitaţie.

Multe dintre operele Licitaţiei de Toamnă provin din prestigioase colecţii istorice. Apariţii rare în piaţa românească de artă sunt operele ce provin din colecţia istorică Ecaterina Caragiale-Logadi, fiica marelui dramaturg Ion Luca Caragiale. De această dată, apare în Licitaţia de Toamnă opera „Veneţia (Chiesa di San Marcuola)”, semnată Gheorghe Petraşcu, care are preţul de pornire de 15.000 de euro. Din colecţia celebrului artist britanic Barry Mason provine opera „Floarea-Soarelui” semnată Arthur Segal. Lucrarea a participat la numeroase expoziţii internaţionale şi are preţul de pornire de 3.000 de euro.

Din colecţia politicianului Corneliu Vadim Tudor provin patru opere importante: „În grădină”, semnată Nicolae Vermont (preţ de pornire 2.000 de euro); „Liliac” de Octav Băncilă (preţ de pornire 3.000 de euro); „Pierrot şi Colombina” de Iosif Iser (preţ de pornire 6.000 de euro) şi „Canceu cu garofiţe” de Adam Bălţatu (preţ de pornire 900 de euro).

Cu ocazia celei mai importante licitaţii de artă a sezonului, Casa Artmark îi celebrează pe cei mai valoroşi pictori români, ale căror opere domină în prezent topul tranzacţiilor de artă din România. Capodoperele semnate de Marii Maeştri ai Artei Româneşti sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă şi pot fi vizitate de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00.

Evenimentul „Licitaţia de Toamnă - Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti” se va desfăşura de la ora 19:00 în sala de licitaţii a Casei A10 by Artmark, dar şi online pe platforma Artmark Live.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.