Expoziţia foto-documentară „Adakale trăieşte!” va fi inaugurată marţi, la Biblioteca Naţională, unde va avea loc un eveniment dedicat împlinirii a cinci decenii de la evacuarea fostului paradis din Clisura Dunării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Urmaşii comunităţii din insula Ada Kaleh (Adakale, în limba turcă) se vor reuni la Bucureşti marţi, între orele 18:00 - 21:00, în Sala Palimpsest, pentru o serie de discuţii şi vernisajul expoziţiei.

După ce a fost evacuată, doi ani mai târziu, insula Ada Kaleh a fost scufundată definitiv sub apele Dunării din amonte de Barajul Porţile de Fier I.

Insula se găsea la aproximativ 3 km în aval de Orşova şi avea o dimensiune de circa 1,7km lungime şi 500 de metri lăţime.

Cei aproape 700 de locuitori ai insulei erau, în marea lor majoritate turci şi se ocupau în special cu creşterea trandafirilor şi comerţul cu produse tradiţionale turceşti. Turismul căpătase amploare în ultima perioadă, datorită preţurilor scăzute la bijuterii, delicatese turceşti şi tutun (ca urmare a scutirii de impozite). Insula Ada Kaleh, locuită încă din antichitate, s-a aflat sute de ani fie sub ocupaţie otomană, fie austro-ungară. A devenit teritoriu românesc după Primul Război Mondial şi a dispărut prin scufundare după costruirea barajului Porţile de Fier.

Locuitorii, în jur de 680 de persoane, majoritatea de etnie turcă, au fost evacuaţi şi au avut de ales între a se stabili în Romania sau în Turcia. Astăzi, membri ai comunităţii Ada Kaleh se găsesc în România, la Orşova, Turnu Severin, Constanţa, Alba Iulia şi Bucureşti, şi în Turcia, la Istanbul, Edirne, Ankara, Izmir şi Eskişehir.

În prima parte a întâlnirii, sub genericul „Adakale între cercetare şi pasiune”, vor ţine o conferinţă Marian Ţuţui, cercetător ştiinţific III la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”, Magda Andreescu, muzeograf la Muzeul Ţăranului Român, şi Carmen Mihalache, cercetător şi şef de secţie Documentare şi valorificare la Muzeul Ţăranului Român.

Cea de-a doua parte a întâlnirii va fi dedicată locuitorilor insulei, invitaţi la o masă rotundă cu tema „Adakale, o istorie personală”.

Seara se va încheia cu vernisajul expoziţiei foto-documentare „Adakale trăieşte!”, realizată de Silvana Rachieru de la Centrul de Studii Turce – Universitatea din Bucureşti împreună cu fotojurnalistul Bogdan Cristel. Expoziţia este compusă din materiale de arhivă aparţinând membrilor comunităţii Ada Kaleh din Istanbul şi Edirne şi din imagini realizate lor de foto-jurnalistul Bogdan Cristel, în 2014. 

Expoziţia va putea fi vizitată timp de două săptămâni.

Evenimentul dedicat memoriei Insulei Ada Kaleh este organizat de Institutul „Yunus Emre” Bucureşti împreună cu Centrul de Studii Turce - Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti şi cu sprijinul Ambasadei Republicii Turcia şi al Comisiei de Tineret din cadrul UDTR Filiala Bucureşti. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.