Simpozionul Naţional de Estetică, eveniment cu tradiţie desfăşurat la Centrul de Cultură „George Apostu”, va debuta joi, cu vernisarea expoziţiei „Călătorii în timp”. Găzduită în perioada 11 noiembrie - 22 noiembrie de Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu” din Bacău, expoziţia reuneşte un fond de 125 de lucrări de pictură, sculptură, grafică şi fotografie, semnate de 37 de artişti. Lucrările prezentate publicului sunt realizate de artişti români şi străini, pe parcursul a cinci ediţii ale „Rezidenţei Tescani”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Taberele de la Tescani iniţiate de artistul băcăuan Ilie Boca, iar de cinci ani continuate ca moştenire culturală şi trecute-n actualitate sub denumirea „Rezidenţei Tescani” de artistul Ovidiu Ungureanu, este un eveniment care reuneşte an de an, într-un adevărat cantonament artistic, pictori, sculptori, graficieni, fotografi, ceramişti şi metalişti români care sunt provocaţi creativ să realizeze lucrări inspirate de farmecul aparte al Tescaniului.

„Tescaniul de care azi ne despărţim este altul decât cel care ne-a deschis porţile acum zece zile, când ne-am adunat, puşi împreună de organizatorii ediţiei 2021 a Rezidenţei Tescani. L-am înţeles, întâi de toate, ca loc de întâlnire. Întâlnire colegială între pictori, graficieni, ceramişti, fotografi, caligrafi, muzeografi, istorici ai artei. Tescaniul este un fundal pe care s-au trasat relaţii umane speciale, spaţiu al bucuriei, efervescent şi provocator. A produs coagulare, climat. Amestecurile n-au fost numai de culoare, cum ar fi de aşteptat într-o rezidenţă artistică, s-au combinat zelul intelectual cu buna-dispoziţie, sobrietatea compoziţiilor cu „ebrietatea” îmbietoare a umorului. De toate cele bine-făcătoare simţurilor am avut parte în această rezidenţă: frumos, firesc, plăcere, ludic, excentric, şoapte, miresme, fantasme. Artiştii s-au lăsat provocaţi de peisajul şi ambianţa Tescaniului, au lucrat mult, dar, mai ales, au lucrat bine. Nu-i uşor lucru! Un loc nou te obligă să ieşi din tine, să pui în mişcare un potenţial pe care nu-l puteai anticipa. Ni s-a repus în drepturi bucuria simţurilor. Ne luăm rămas bun cu o senzaţie de plenitudine, cu o mulţime de proiecte noi şi cu pofta de a le face”, spuen cratorul Maria Paşc. 

Lucrările prezentate în cadrul expoziţiei „Călătorii în timp” se află în custodia comună a artistului Ovidiu Ungureanu, fondatorul Chromatique Photo Studio & Art Gallery, şi a colecţionarului Iosif Cernic.

Expoziţia „Călătorii în timp” poate fi vizitată respectând orele de funcţionare a instituţiei şi normele de prevenire a pandemiei de coronavirus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.