O dispută culturală majoră între Franţa şi China a determinat un muzeu de istorie să oprească una dintre cele mai importante expoziţii ale sale din acest deceniu, acuzând autorităţile de la Beijing de ingerinţă şi de încercarea de a rescrie istoria. Muzeul de istorie Chateau des ducs de Bretagne din Nantes şi-a deschis în sfârşit expoziţia de succes despre Ginghis Han şi imperiul mongol, iar o mulţime de oameni au stat la coadă pentru a vedea sute de obiecte care nu au mai fost expuse niciodată în Europa, unele dintre ele fiind dezgropate de arheologi în urmă cu doar trei ani. Expoziţia face parte dintr-o nouă lectură modernă a importanţei geopolitice a vastului imperiu continental.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit The Guardian, „Ginghis Han: Cum au schimbat mongolii lumea” este prima expoziţie franceză despre conducătorul războinic, care la moartea sa, în 1227, a condus un imperiu care se întindea de la Marea Caspică până la Pacific, de patru ori mai mare decât cel al lui Alexandru cel Mare şi de două ori mai mare decât cel al Romei.

Expoziţia, în esenţă, încearcă să privească dincolo de clişeele cinematografice ale războinicilor însetaţi de sânge şi să analizeze lecţiile mai ample şi relevante din punct de vedere geopolitic ale expansiunii imperiului mongol de-a lungul secolelor XIII şi XIV, de la schimbările climatice la pandemii, cartografie şi ştiinţă. La apogeul său, imperiul a controlat mai mult de 22% din suprafaţa continentală a planetei, întinzându-se de la ţărmurile Japoniei până în estul Europei.

În 2020, muzeele s-au axat pe colaborarea în cadrul proiectului cu Muzeul Mongoliei Interioare din Hohhot, China. Autorităţile chineze au cerut ca anumite cuvinte, printre care "Ginghis Han", "imperiu" şi "mongol", să fie scoase din expoziţia franceză. Acestea au cerut să poată coordona broşurile, explicaţiile şi hărţile expoziţiei, într-un moment în care guvernul chinez şi-a înăsprit discriminarea faţă de etnicii mongoli, dintre care mulţi trăiesc în provincia Mongolia Interioară, situată în nordul Chinei.

Muzeul din Nantes a retras proiectul şi a refuzat solicitările, afirmând că autorităţile chineze doreau „elemente de rescriere tendenţioasă a culturii mongole în favoarea unei noi naraţiuni naţionale”.

Noua expoziţie, care cuprinde peste 400 de piese, inclusiv coifuri, ţesături, ceramică şi bani de hârtie, a fost realizată în colaborare cu muzee din Mongolia, ţară fără ieşire la mare situată între Rusia şi China.

Această expoziţie are loc în contextul unui nou interes şi al reexaminării istoriei imperiului mongol, înaintea unei expoziţii planificate de Royal Academy din Londra despre arta mongolă.

Expoziţia va fi deschisă până la 5 mai 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.