O expoziţie a artistului stradal Banksy la Galeria de Artă Modernă din Glasgow a atras 180.000 de vizitatori pe parcursul celor 10 săptămâni de desfăşurare. Expoziţia va pleca acum în turneu, Banksy solicitând sugestii pentru următoarele destinaţii în lume, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefii galeriei au declarat că prima expoziţie personală oficială a artistului din ultimii 14 ani a doborât recordurile de încasări.

Expoziţia, care se închide luni, a fost deschisă şi în timpul nopţii în weekend.

Un mesaj de pe site-ul expoziţiei „Cut and Run” spune: „Mulţumesc Glasgow, a fost o explozie”.

Expoziţia a fost o privire în culisele procesului de realizare a operelor lui Banksy, cu schiţe originale expuse, precum şi şabloanele, care au fost pictate pentru a le da o nouă viaţă.

Banksy nu a mai acordat un interviu faţă în faţă din 2003 şi nu şi-a dezvăluit niciodată adevărata identitate, dar se crede că are în jur de 50 de ani şi că este din zona Bristol.

Gareth James, managerul Galeriei de Artă Modernă din Glasgow, a declarat: „Cut & Run a primit un public nou şi divers, de la elevi de şcoală primară la octogenari, din toate domeniile societăţii şi din toate colţurile lumii. În fiecare zi ne deschidem uşile în faţa unor cozi de sute de persoane care aşteaptă bilete de acces fără plată. Biletele gratuite pentru comunitate şi orele de deschidere pe timpul nopţii au extins raza de acţiune a muzeului mult dincolo de sfera noastră obişnuită”. 

Vizitatorilor li s-a interzis să folosească orice formă de aparat de fotografiat în cadrul expoziţiei, dar James a spus că acest lucru nu a fost o problemă.

El a adăugat: „Ne aşteptam la o oarecare rezistenţă, dar, de fapt, vizitatorii au îmbrăţişat regula de interzicere a telefoanelor, bucurându-se de timpul şi de spaţiul pentru a vedea lucrările fără obstacole”. 

Expoziţia va pleca acum în turneu, Banksy solicitând sugestii pentru următoarele destinaţii în lume.

Expoziţia de mari dimensiuni include, de asemenea, un model detaliat care explică exact cum a reuşit Banksy să îşi distrugă tabloul „Girl With Balloon” în timpul unei licitaţii la Sotheby's din Londra, în 2018.

Lucrarea tocmai fusese scoasă la licitaţie pentru 1 milion de lire sterline, când o alarmă s-a declanşat în interiorul ramei, iar tabloul a căzut într-un tocător ascuns.

O defecţiune a făcut ca distrugerea să se oprească chiar la jumătatea distanţei.

Banksy a mai organizat o expoziţie în Glasgow, deşi a fost un eveniment mult mai puţin mediatizat.

Era relativ necunoscut atunci când, în 2001, a organizat împreună cu Jamie Reid, celebru pentru activitatea sa de designer pentru trupa Sex Pistols, expoziţia „Peace Is Tough la The Arches”.

Artistul a dezvăluit, de asemenea, că există un motiv pentru care expoziţia a fost organizată la Galeria de Artă Modernă din Glasgow.

Pe un panou de întâmpinare, Banksy a explicat că a adus expoziţia acolo pentru că „opera de artă preferată din Marea Britanie” se află chiar afară.

El scrie: „Pentru oricine nu ştie - statuia din faţă a avut un con pe cap în mod continuu în ultimii 40 de ani. În ciuda celor mai bune eforturi ale consiliului şi ale poliţiei, de fiecare dată când unul este îndepărtat, altul îi ia locul”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.