Expoziţia-eveniment „Adrian Ghenie: Corpul imposibil” (20.04 - 09.07.2023) se va închide în weekend-ul 7-9 iulie, oferind cu această ocazie publicului iubitor de artă un program special prelungit şi o serie de tururi ghidate menite să explice şi contextualizeze lucrările recente, expuse în premieră, ale unuia din cei mai importanţi artişti români contemporani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 11.00 şi 20.00 la Pavilionul ISHO, Bd. Take Ionescu 50–52.

Programul tururilor ghidate organizate pentru weekend-ul de închidere este următorul:

• Vineri, 7 iulie: un tur ghidat de la ora 18:00.
• Sâmbătă, 8 iulie: două tururi ghidate de la ora 17:00, respectiv ora 19:00.


• Duminică, 9 iulie: două tururi ghidate de la ora 11:00, respectiv ora 16:00. 

Deschisă pe 20 aprilie, curatoriată de Diana Marincu, expoziţia a fost vizitată de un public numeros, atât local, cât şi internaţional. Evenimentul a fost dublat de tururi ghidate constante şi de un program de mediere atent construit pentru a răspunde nevoilor consumatorilor de artă. Acoperirea media a fost, la rândul ei, spectaculoasă şi ne-am bucurat de o atenţie specială din partea presei scrise, radiourilor şi televiziunilor.

„În cadrul expoziţiei Corpul imposibil de la Timişoara, artistul prezintă noi lucrări, inspirate de perioada pandemiei şi de izolarea în spaţiul domestic, când singura legătură cu «lumea» avea loc prin dispozitivele digitale. Aceste teme vorbesc despre relaţia complicată pe care omul modern o are astăzi cu tehnologia şi social media, cu propriul corp şi cu timpul. Adrian Ghenie a observat că există astăzi un nou limbaj al corpului, care impune posturi diferite, dezvoltări anatomice specifice şi prelungiri ale membrelor prin instrumentele tehnologiei. Desenele sunt încercările artistului de a deconstrui şi a reconstrui figura umană respectând nişte volume mari, dar speculând plastic prin toate detaliile care le conţin şi mai ales prin spaţiile goale din jur. Accesul necontenit la tehnologie şi mediul digital ne face, în mod aparent, cel puţin, să fim conectaţi permanent şi legaţi la o reţea colectivă, rămânând în acelaşi timp tot mai singuri”, declară curatoarea expoziţiei şi directorul artistic al Fundaţiei Art Encounters, Diana Marincu.

Adrian Ghenie recurge acum la desen nu doar pentru a-şi clarifica universul plastic sau pentru a pregăti o pictură, ci mai ales pentru a-şi extinde instrumentele spre un desen stratificat, care include nu un moment, ci o serie de temporalităţi decalate, toate cuprinse aici prin linie, ştergeri, urme şi pete. Pentru prima dată până acum, alegerea desenului a venit înaintea picturii şi s-a datorat unui moment accidental, când artistul a folosit pentru prima dată o hârtie cerată pe care o avea în atelier cu un alt scop: acela de a o folosi ca suport pentru prepararea culorilor de ulei. Dar acea suprafaţă s-a dovedit mult mai „îngăduitoare” cu eroarea, cu ştergerea, cu includerea imperfecţiunii, a căutărilor şi cronologiei acţiunii. Pe de altă parte, picturile din acelaşi ciclu tematic - The Impossible Body - reprezintă o schimbare în paleta cromatică a artistului şi în felul de a trata carnaţia personajelor. De data aceasta, transparenţele joacă un rol important, iar materialităţile dispozitivelor care populează „scena” par că influenţează tonurile reci de culoare, marcând faptul că interesul pictorilor pentru texturile care apar în tablouri - mătase, lemn, catifea, sticlă, marmură - sunt acolo doar pentru a intra în relaţie cu carnaţia umană.

Expoziţia „Adrian Ghenie: The Impossible body/ Corpul imposibil” este organizată de către Fundaţia Art Encounters.

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare şi trăieşte actualmente la Berlin. Melanjul de abstract şi realism al lucrărilor sale generează adesea picturi psihologice, profund tulburătoare. Pictura lui Ghenie este, în cele din urmă, un act politic sau chiar revoluţionar. Ea are de-a face cu „datoria memoriei” şi, într-un anumit sens, opera lui Adrian Ghenie merge în direcţia butadei lui George Santayana: „Cei care nu-şi pot aminti trecutul sunt condamnaţi să-l repete”.

Adrian Ghenie este o personalitate ajunsă la o deplină maturitate a exprimării sale artistice. A expus în mari instituţii de artă ale lumii, printre care: Accademia di Francia a Roma - Villa Medici, Roma; Centro de Arte Contemporáneo (CAC) Málaga; Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg; Museum of Contemporary Art (MCA), Denver; Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Ghent; Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), Bucureşti; Tate Liverpool. În 2015 a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneţia cu proiectul Darwin’s Room.

Fundaţia Art Encounters, promotor şi organizator al Bienalei Art Encounters, este activă din 2015 ca iniţiativă culturală privată care are ca scop facilitarea şi sprijinirea artei contemporane din România. Misiunea ei este de a stimula dialogul, învăţarea, cercetarea şi experimentarea, oferind un model instituţional adaptat nevoilor contextului local, dar implicat în mod egal în contribuţia la scena artistică internaţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.