O copie 3D a statuii "David" de Michelangelo se află în centrul unei controverse la Dubai, unde expozanţii au acoperit organele genitale de teamă că ar putea să-i ofenseze pe tradiţionaliştii islamici. Organizatorii pavilionului italian au insistat că decizia nu reprezintă cenzură, ci un concept curatorial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sculptura de 5,20 metri înălţime, considerată a fi cel mai precis facsimil al capodoperei Renaşterii realizat vreodată, este expusă pe două etaje în pavilionul italian de la Expo 2020 care s-a deschis la 1 octombrie în Dubai South district.

Vizitatorii pot întrezări un sfert din operă, umerii şi capul, de la etajul superior, dar jumătatea lui inferioară, învelită în sticlă, poate fi văzută de la primul etaj - o zonă închisă publicului. O placă de beton ascunde în mod eficient regiunea pelviană a statuii. 

Davide Rampello, directorul artistic al pavilionului, a refuzat să numească gestul cenzură, spunând în schimb că scopul era poziţionarea statuii drept un martor la "teatrul memoriei", potrivit Corriere della Sera. 

"Michelangelo ştia că fără memorie nu poate exista ştiinţă şi nici artă", a declarat Rampello ziarului. "Statuia este plasată ca mărturie a acestui teatru, ca actor ideal, şi pentru că geniul lui Michelangelo este inspirat de conceptul profund de memorie şi are un dublu sens". 

"Nu a existat o cenzură a guvernului", a adăugat el. "Această reproducere de aici ar fi putut fi în Japonia sau în Germania sau oriunde altundeva în lume". 

Dar alţii care au lucrat la proiect au fost mai sinceri cu privire la îngrijorările expunerii unei statui goale într-o regiune puternic islamică precum Emiratele Arabe Unite.

"Ne-am gândit chiar să-i punem lenjerie intimă sau să o schimbăm cu totul", a declarat un membru al expoziţiei, sub anonimat, pentru La Repubblica. "Am înţeles prea târziu că este o greşeală să aduci statuia unui bărbat nud în Emirate". 

Istoricul de artă italian Vittorio Sgarbi a spus că organizatorii pavilionului "respectă tradiţia islamică" şi a precizat că este "o umilinţă inedită, inacceptabilă şi intolerabilă". "Statul italian şi arta italiană au fost modificate. O adevărată porcărie". 

Emblemă a Renaşterii italiene, David, sculptat de Michelangelor între 1501 şi 1504 într-o singură bucată de marmură de Carara, îl reprezintă pe eroul biblic în momentul în care se pregăteşte să-l înfrunte pe Goliat cu praştia. Această statuie este considerată drept idealul de frumuseţe masculină.

Resculptarea operei "David" a fost făcută într-un bloc de răşină acrilică. Copia capodoperei lui Michelangelo Buonarotti, care se află la Galeria Academiei din Florenţa, a fost realizată de o echipă de tehnicieni ai societăţii Hexagon Italia, selecţionată de Universitatea din Florenţa pentru a realiza această premieră. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.