Autorităţile din Egipt au anunţat recent că au fost descoperite noi indicii ce par să ateste faptul că o cameră mortuară secretă se află în spatele mormântului faraonului Tutankhamon, însă mai mulţi experţi, consultaţi de Live Science, şi-au exprimat îndoielile privind existenţa unei astfel de camere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 17 martie, Mamdouh Eldamaty, ministrul egiptean al Antichităţilor, a anunţat într-o conferinţă de presă că, în urma unor scanări realizate în noiembrie 2015 în mormântul celebrului faraon, cercetătorii au descoperit două spaţii goale în spatele unui perete al camerei mortuare. 

”Scanările arată că acolo există lucruri diferite în spatele zidurilor. Sunt materiale diferite, care ar putea fi metalice, ar putea fi organice”, a spus ministrul egiptean.

În luna noiembrie 2015, Mamdouh Eldamaty anunţa că există 90% şanse să ”existe ceva” în spatele zidurilor din camera mortuară a faraonului Tutankhamon, după o primă scanare realizată cu ajutorul unui radar de japonezul Hirokatsu Watanabe.

Tot în 2015, Nicholas Reeves, un expert britanic în egiptologie, profesor de arheologie la Universitatea Arizona din Statele Unite, a declarat că urmele verticale descoperite par să indice conturul unei uşi străvechi, care a fost zidită, apoi acoperită cu fresce, în apropiere de sarcofagul tânărului faraon. Profesorul consideră că acea poartă ascunsă ar reprezenta intrarea într-o altă cameră mortuară, în care s-ar afla sarcofagul reginei Nefertiti. 

Cu toate acestea, experţii contactaţi de Live Science şi-au exprimat îndoielile cu privire la validitatea acestor aprecieri.

"Nu pare că datele furnizate de acele radare au fost procesate sau că respectivele anomalii sunt vizibile în rapoartele ce ne-au fost prezentate. Sugestia mea este ca cei care au colectat aceste date să permită analizarea lor de alţi experţi în scanare înainte de a anunţa existenţa de "comori" în aceste noi camere mortuare", a declarat Lawrence Conyers, profesor de antropologie la Universitatea din Denver, care a scris o carte despre utilizarea radarelor în arheologie.

Ministrul Turismului din Egipt, Hisham Zazou, a dezvăluit, într-un interviu acordat cotidianului spaniol ABC, că sala secretă descoperită în spatele unui zid din mormântul faraonului Tutankhamon nu este goală, ci ar fi ”plină cu comori”.

Pe de altă parte, Michele Pipan, profesor de geologie la Universitatea din Trieste (Italia), spune că imaginile radar difuzate de autorităţile egiptene prezintă "multe elemente interesante", dar că lipsa unor cadrane verticale sau orizontale în aceste imagini fac dificilă localizarea exactă a acestora în raport cu mormânul faraonului.

Mormântul celebrei regine egiptene, soţia faraonului Akhenaton, tatăl lui Tutankhamon, nu a fost găsit niciodată. 

Dacă teoria formulată de Nicholas Reeves va fi confirmată, explorarea acelei camere mortuare se va dovedi extrem de problematică. Zahi Hawass, fostul ministru egiptean pentru Antichităţi, a explicat recent pentru Daily Telegraph că autorităţile din ţara lui nu doresc să facă nici măcar o singură gaură în mormântul faraonului Tutankhamon, deoarece acesta reprezintă o comoară fragilă şi de o valoare inestimabilă.

Faraonul Tutankhamon a condus Egiptul între anii 1333 î.e.n. şi 1324 î.e.n. şi a făcut parte din cea de-a 18-a dinastie egipteană, într-o perioadă demnumită de istorici ”Epoca de aur a faraonilor”. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.