Istoria hărţii ”Europa Tabula IX”, realizată de Gerardus Mercator în secolul al XVI-lea, va fi dezvăluită marţi, de la ora 18.00, în cadrul unul nou eveniment al stagiunii ”Cartografii sonore”, în saloanele Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din strada Londra nr.39.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La fiecare final de lună, muzica va dezvălui povestea unei hărţi din vremuri îndepărtate, la MNHCV. 

Harta în jurul căreia se va contura evenimentul va fi ”Europa Tabula IX”, realizată de Gerardus Mercator în secolul al XVI-lea. Ediţia de faţă a fost tipărită în 1578, probabil la Amsterdam. Ea prezintă a noua hartă a Europei aşa cum a fost concepută de Ptolemeu în secolul al II-lea  d.Chr., şi anume Panonia, Tracia şi Dacia, litoralul Mării Negre şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele.

Mai multe despre apariţia acestei hărţi va vorbi istoricul Silviu Anghel, în deschiderea evenimentului. Harta aleasă va deveni, ca şi până acum, harta lunii următoare la MNHCV şi va beneficia de o expunere aparte.

Ptolemeu, autorul alexandrin al primei descrieri sistematice a întregii lumi cunoscute, a lăsat posterităţii şi lucrarea ”Harmonik” în care prezintă teorii ale muzicii bazate pe sistemul pitagoreic al numerelor.

Concertul, inspirat şi de această dată de istoria hărţii, va cuprinde recitaluri de harpă, instrument preferat de antichitate, şi va purta auditoriul pe meleagurile muzicii vechi şi, în final, romantice, prin dansuri româneşti.

Vor interpreta elevi ai Liceului de Muzică ”Dinu Lipatti”: Andrei Olaru - harpă şi Valentin Dimitrie Simion - violoncel, coordonaţi de Raluca Stratulat, profesorul lor dar şi una dintre cele mai cunoscute violoniste ale  noului val de muzici contemporane.

Programul va cuprinde lucrări de F.M. Veracini, D. Scarlatti, B. Marcello, C. Debussy, B. Bartók.

Pentru completarea experienţei, la final de eveniment va avea loc o degustare de vinuri dintr-una din regiunile descrise de hartă: Dacia şi terasele Dunării.

Preţul biletului de intrare la Muzeu este de 8 lei. Vizitatorii trebuie să facă o rezervare din timp, locurile fiind limitate. Rezervările se pot face la adresa comunicare@muzeulhartilor.ro. 

Stagiunea ”Cartografii sonore” este o iniţiativă a MNHCV şi UCIMR, un proiect derulat prin programul ”Oportunităţi la tine acasă”, dedicat tinerilor muzicieni excepţionali din România, program prin care tineri artişti găsesc oportunităţi reale de afirmare pe scenele din România în cele peste 100 de concerte organizate anual. În sprijinul eforturilor de promovare şi susţinere a tinerilor muzicieni s-a alăturat Banca Transilvania, prin încrederea acordată antreprenoriatului din sectorul creativ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.