Elveţia a restituit Egiptului un fragment dintr-o statuie a faraonului Ramses al II-lea datând de peste 3.400 de ani, care fusese furată în urmă cu câteva decenii dintr-un templu din Abydos, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul Oficiului Federal pentru Cultură (FOC), Carine Bachmann, a predat luni, la Berna, acest "important bun arheologic" Ambasadei Egiptului în Elveţia.

Sculptura din piatră a faraonului Ramses al II-lea din care provine fragmentul restituit face parte dintr-o statuie de grup în care regele este aşezat alături de diferite zeităţi egiptene, potrivit OFC.

Urcând la tron la vârsta de 25 de ani, succedându-i tatălui său Sety I, Ramses al II-lea a condus Egiptul timp de aproximativ 66 de ani, cea mai lungă domnie din istoria egipteană. O expoziţie dedicată lui este prezentată în prezent la Paris până la 6 septembrie.

Fragmentul restituit luni a fost furat între sfârşitul anilor 1980 şi începutul anilor 1990 din templul lui Ramses al II-lea de la Abydos, în Egipt, se arată într-un comunicat.

Acesta a trecut prin mai multe ţări înainte de a ajunge în Elveţia, unde a fost în cele din urmă confiscat de autorităţile cantonului Geneva în urma unei proceduri penale.

Această restituire subliniază angajamentul comun al Elveţiei şi al Egiptului de a lupta împotriva comerţului ilicit cu bunuri culturale, angajament care a fost consolidat în 2011 prin intrarea în vigoare a unui acord bilateral privind importul şi returnarea bunurilor culturale", a precizat Oficiul Federal pentru Cultură.

Atât Elveţia, cât şi Egiptul sunt părţi la Convenţia UNESCO din 1970 pentru interzicerea şi prevenirea importului, exportului şi transferului ilicit de proprietate asupra bunurilor culturale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.