O moschee din secolul al XIII-lea care a căzut în paragină, după ce a fost folosită de-a lungul anilor ca fabrică de săpun, abator şi fort militar, a fost redeschisă, luni, în Cairo, după o lungă perioadă de restaurare, scrie Reuters.
Moscheea Al-Zhahir Baybars, construită sub stăpânirea mamelucilor în 1268, se întinde pe o suprafaţă de trei acri chiar la nord de centrul oraşului Cairo, făcând-o a treia moschee ca mărime din Egipt.

Moscheea a suferit o restaurare mecanică şi chimică readucând-o la starea iniţială, a spus Tarek Mohamed El-Behairy, care a supravegheat restaurarea.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

„Unele părţi au fost distruse, unele au fost demontate pentru că nu erau potrivite din punct de vedere structural să rămână în moschee, a spus el. „Dar am fost foarte dornici, chiar şi în procesul de reconstrucţie, să lucrăm după stilul arheologic corect".
Restaurarea, care a costat 7,68 milioane de dolari, a fost cofinanţată cu Kazahstanul şi a început în 2007.
Timp de 225 de ani, moscheea a fost fie închisă, fie abandonată, a funcţionat în scopuri nereligioase care au contribuit la degradarea ei.

În timpul campaniei lui Napoleon în Egipt a fost folosită ca fort militar, apoi sub stăpânire otomană în secolul al XIX-lea ca fabrică de săpun. Mai târziu, când britanicii au invadat Egiptul în 1882, acesta a fost abator.
Al-Zahir Baybars a fost o figură proeminentă în istoria Egiptului, căruia i-a fost atribuită consolidarea stăpânirii mamelucilor în Egipt, care s-a extins trei secole până în 1517.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.