Egiptul a descoperit o serie de indicii noi, care par să ateste faptul că o cameră mortuară secretă, despre care unii arheologi afirmă că ar fi mormântul reginei egiptene Nefertiti, se află în spatele mormântului faraonului Tutankhamon, a anunţat, joi, Mamdouh Eldamaty, ministrul egiptean al Antichităţilor, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În presa internaţională există un interes uriaş pentru regina Nefertiti, care a murit în secolul al XIV-lea î.e.n., despre care se spune că ar fi fost mama vitregă a faraonului Tutankhamon, iar identificarea mormântului ei ar reprezenta una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului.

În urma unor scanări realizate în noiembrie în mormântul celebrului faraon, în noiembrie 2015, cercetătorii au descoperit două spaţii goale în spatele unui perete al camerei mortuare.

”Scanările arată că acolo există lucruri diferite în spatele zidurilor. Sunt materiale diferite, care ar putea fi metalice, ar putea fi organice”, a adăugat ministrul egiptean.

Mamdouh Eldamaty a spus în luna noiembrie că există 90% şanse să ”existe ceva” în spatele zidurilor din camera mortuară a faraonului Tutankhamon, după o primă scanare cu unde radio, ale cărei rezultate au fost expediate în Japonia pentru a fi analizate.

O nouă scanare, mai avansată, va fi realizată la sfârşitul acestei luni, de o echipă internaţională de cercetători, pentru a verifica dacă acele spaţii libere alcătuiesc într-adevăr nişte camere. 

Abia atunci, spune ministrul Damaty, se va putea analiza posibilitatea de a pătrunde în acele încăperi.

”Putem spune cu un grad de siguranţă de peste 90% că acele încăperi sunt într-adevăr acolo. Însă nu vom trece niciodată la pasul următor până când nu vom fi siguri 100%”, a spus ministrul egiptean.

Egiptologul britanic Nicholas Reeves, care coordonează cercetările, crede că mausoleul lui Tutankhamon a fost ocupat iniţial de Nefertiti şi că trupul neînsufleţit al reginei îşi doarme somnul de veci în spatele unui zid despărţitor.

Descoperirea mormântului lui Nefertiti, al cărei bust, vechi de 3.300 de ani, este expus la Berlin, ar aduce informaţii noi despre o perioadă învăluită în mister din trecutul Egiptului Antic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.