Romanul „Fiica ascunsă” de Elena Ferrante, apărut în română la Pandora M, a fost ecranizat de Maggie Gyllenhaal, cu Olivia Colman în rol principal, filmul „The Lost Daughter” fiind disponibi pe Netflix.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul reprezintă debutul în regie al actriţei Maggie Gyllenhaal, care a scris şi scenariul, premiat anul acesta la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, unde pelicula a avut premiera oficială.

Distribuţia reuneşte nume importante ale cinematografiei, precum Olivia Colman, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard, Jessie Buckley sau Paul Mescal.

După lansarea din septembrie, în scurt timp, ecranizarea a cucerit şi festivalurile de la Chicago, Philadelphia şi Londra. „O ecranizare care te zguduie şi îţi lasă cicatrici emoţionale, aşa cum numai cele mai bune filme sunt capabile să o facă”, apreciază criticii.

Numele protagonistei Olivia Colman şi al regizoarei-scenariste Maggie Gyllenhaal s-au regăsit, recent, în mai toate listele de premii şi nominalizări importante, inclusiv la Globurile de Aur din 2022 - pentru cea mai bună actriţă, respectiv cea mai bună regizoare. Meditaţie profundă şi emoţionantă asupra condiţiei de femeie şi mamă, „Fiica ascunsă” evocă emoţii primordiale, păstrând sinceritatea confruntării eroinei cu propriile amintiri.

Romanul Elenei Ferrante a fost o adevărată revelaţie pentru proaspăta regizoare şi scenaristă, după cum aceasta mărturiseşte într-un interviu recent: „Când am citit-o pe Elena Ferrante am avut un fel de revelaţie, la auzul unor lucruri pe care le-am simţit mereu în adâncul sufletului meu. Sunt acolo adevăruri nerostite despre drumul unei femei prin lume. Într-un fel, ca femei, ne-am născut cu un pact al tăcerii, iar textul lui Ferrante rupe acest pact. Stând singură în camera mea cu cartea ei, am simţit că ceva foarte vechi s-a sfărâmat cu putere. A fost, deopotrivă, terifiant şi incitant”.

Cartea Elenei Ferrante, nominalizată la Man Booker Prize (2016) şi recompensată cu Medalia de Aur pentru ficţiune în cadrul Independent Publisher Book Awards (2016), spune povestea Ledei, o profesoară de literatură engleză, divorţată de multă vreme. Leda rămâne pentru prima oară singură după ce fetele sale, de-acum mari, pleacă în Canada, să locuiască împreună cu tatăl lor. Convinsă că va fi copleşită de singurătate şi de un sentiment de inutilitate, Leda găseşte în schimb o libertate la care nu îndrăznise să se gândească. Această libertate, însă, se transformă într-o necruţătoare introspecţie provocată de întâlnirea cu o familie gălăgioasă într-un sătuc din sudul Greciei, unde Leda pleacă într-o mică vacanţă. Astfel, povestea unei femei care se redescoperă pe sine devine povestea unei confruntări nemiloase cu trecutul.

Ediţia în limba română a cărţii poartă semnătura Ceraselei Brabone.

Încă de la apariţia romanului „Prietena mea genială”, care deschide Tetralogia Napolitană, faima Elenei Ferrante a crescut enorm, transformându-se în aşa-numita „Febră Ferrante".

Este considerată una dintre prozatoarele contemporane cele mai puternice, o stilistă desăvârşită, cu o intuiţie artistică ieşită din comun, care a câştigat admiraţia mai multor scriitori celebri, precum Jhumpa Lahiri, Elizabeth Strout, Claire Messud, şi a unor critici importanţi: James Wood, John Freeman, Eugenia Williamson.

Dar, fără îndoială, primirea cea mai călduroasă a avut-o din partea cititorilor, care au descoperit o autoare ce le vorbeşte într-un stil plin de frumuseţe şi de forţă despre sentimentul de apartenenţă, despre relaţiile umane, dragoste, familie şi prietenie.

La Editura Pandora M au apărut toate volumele Tetralogiei Napolitane: „Prietena mea genială”, „Povestea noului nume”, „Cei care pleacă şi cei ce rămân” şi „Povestea fetiţei pierdute” - ecranizată de HBO sub forma unui miniserial, romanele „Fiica ascunsă”, „Iubire amară”, „Zilele abandonului”, volumul de interviuri, eseuri şi confesiuni „Frantumaglia”, precum şi cartea pentru copii „Noaptea pe plajă”.

Ediţia în limba română a celui mai recent roman al Elenei Ferrante, „Viaţa mincinoasă a adulţilor”, este una dintre cele şase romane care au pregătit, în toamna anului 2020, lansarea colecţiei Anansi. World Fiction. Şi această carte se află în curs de ecranizare într-un nou serial original Netflix, realizat împreună cu compania Fandango.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.