Douăsprezece lucrări de la Muzeul de Artă Occidentală şi Orientală din Odesa sunt expuse în prezent la Gemäldegalerie din Berlin. Acestea sunt semnele unei expoziţii cooperative majore în 2025.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Expunerea capodoperelor Muzeului din Odesa în Gemäldegalerie, unul dintre cele mai importante muzee din Berlin, este un simbol semnificativ al cooperării dintre ţările noastre. Ea se referă nu numai la cooperarea în domeniul conservării şi promovării patrimoniului cultural mondial, ci şi la sprijinul general acordat Ucrainei în timpul războiului", spune directorul Igor Poronik.

Lucrările au fost selectate în strânsă colaborare a experţilor din Berlin şi Odesa.

Un proiect de colaborare

Apropiatele puncte comune cu colecţiile de pictură ale Staatliche Mussen zu Berlin au determinat Muzeul de Artă Occidentală şi Orientală din Odesa, Gemäldegalerie Berlin şi Alte Nationalgalerie să iniţieze acest proiect de colaborare. Acestea îşi propun să organizeze o mare expoziţie specială care să pună în dialog operele din Odesa cu picturile din colecţiile din Berlin. În septembrie 2023, 74 de lucrări-cheie din colecţia de pictură a Muzeului de Artă Occidentală şi Orientală din Odesa au fost aduse la Berlin din Ucraina. În prezent, acestea sunt examinate din punct de vedere istorico-artistic, manipulate din punct de vedere conservativ şi înrămate în vederea pregătirii expoziţiei.

Înfiinţat în 1923, Muzeul de Artă Occidentală şi Orientală din Odesa găzduieşte o colecţie vastă de artă şi istorie culturală. Aceste colecţii fac parte din identitatea culturală a Ucrainei şi prezintă numeroase legături cu colecţiile din Europa de Vest. Cu toate acestea, operele sunt puţin cunoscute în Europa de Vest.

Invazia rusă în Ucraina

La scurt timp după ce Rusia a început războiul de agresiune, cele mai importante picturi ale Muzeului din Odesa au fost mutate pentru a fi păstrate în siguranţă într-un depozit de urgenţă din Ucraina. Aceste lucrări din secolele XVI-XIX includ picturi ale unor artişti influenţi precum Francesco Granacci, Frans Hals, Roelant Savery, Bernardo Strozzi, Cornelis de Heem, Alessandro Magnasco, Andreas Achenbach şi Frits Thaulow.

Expoziţia "Preview - From Odessa to Berlin: 16th to 19th Century European Painting" este curatoriată de Sabine Lata, cercetător asociat la Gemäldegalerie, şi supravegheată din punct de vedere al conservării de restauratorii-conservatori Anja Lindner-Michael şi Thuja Seidel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.