Două tablouri pictate de Vincent Van Gogh, prezentând uşoare semne de uzură, au fost prezentate oficial într-un muzeu din Amsterdam, marţi, la 14 ani după ce au fost furate în timpul unui jaf armat, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două opere de artă, intitulate ”View of the Sea at Scheveningen” (1882) şi ”Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen” (1884), aparţin unei perioade care s-a dovedit a fi crucială pentru transformarea celebrului pictor olandez într-un veritabil maestru al artei postimpresioniste.

”S-au întors acasă. Credeam că nu voi mai putea niciodată să spun aceste cuvinte”, a declarat Axel Rueger, directorul Muzeului Van Gogh, în debutul ceremoniei de prezentare a tablourilor. Fiecare dintre ele a fost evaluat, după ce au fost recuperate la poliţia din Italia în urmă cu şase luni, la preţul de 50 de milioane de euro.

Tablourile au fost găsite în centrul Italiei în septembrie 2016 în spatele unui perete fals dintr-o vilă, despre care procurorii au spus că îi aparţine lui Raffaele Imperiale, un mafiot acuzat că ar fi liderul unei reţele internaţionale de trafic de cocaină.

Tabloul ”View of the Sea at Scheveningen”, ce prezintă un vapor îndepărtându-se de ţărm sub un cer plin de nori, este deosebit de important pentru muzeul olandez întrucât reprezintă singura lucrare ce a fost realizată de Van Gogh în perioada studiilor sale din Haga.

Cealaltă operă de artă prezintă o biserică din provincia olandeză Brabant, unde tatăl pictorului era preot. După moartea tatălui său, Van Gogh a adăugat în acea pictură siluete umane în ţinute de doliu, pentru a-i aduce astfel un ultim omagiu părintelui său.

”Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen” (Foto: Wikiart.com)
”Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen” (Foto: Wikiart.com)

”Copiii s-au întors acasă şi acum sunt cu adevărat în siguranţă”, a spus Axel Rueger, după ce a dezvelit cele două picturi, expuse de acum înainte în spatele unei rame şi a unei sticle de protecţie. ”Vor rămâne aici pentru multe generaţii”.

Anchetatorii italieni cred că Raffaele Imperiale locuieşte în prezent în Dubai, unde conduce o afacere în domeniul construcţiilor. Arestarea unui număr de 11 persoane din rândul colaboratorilor săi, în ianuarie, inclusiv a unui bărbat care a acceptat să devină martor, i-a ajutat pe anchetatori să descopere tablourile.

Cele două picturi au dipărut din Muzeul Van Gogh din Amsterdam în 2002 după ce hoţii au urcat pe acoperişul clădirii, folosind o scară, şi au pătruns în clădire printr-o lucarnă. Jaful a durat doar patru minute, iar hoţii au reuşit să fugă coborând de pe acoperiş cu ajutorul unei frânghii. 

Tabloul ”View of the Sea at Scheveningen” a suferit o mică vătămare atunci când a fost smuls din cadrul său, pierzând o bucată de hârtie reprezentând fundalul mării, plasată în partea de jos, în colţul din stânga. ”A fost un miracol că pictura nu a suferit alte vătămări în cei 14 ani care au urmat”, a spus directorul muzeului olandez.

Mai multe obiecte importante, inclusiv un avion privat, au fost recuperate în urma raidului operat în septembrie 2016. 

Vincent Van Gogh, născut în 1853 la Zundert într-o familie de pastori şi comercianţi de artă, a pictat peste 800 de tablouri. Considerat cel mai mare pictor al Olandei, după Rembrandt, Vincent Van Gogh a vândut o singură pânză în timpul vieţii sale, însă operele sale sunt tranzacţionate în zilele noastre la preţuri uriaşe.

Tabloul său intitulat ”Un Portrait du Dr. Gachet”, realizat în 1890, a fost vândut cu 82,5 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa  Christie's la New York în anul 1990. În mai 2015, o altă pânză a artistului olandez, ”L'allée des Alyscamps”, a fost adjudecată cu 66 milioane de dolari la o licitaţie organizată la New York.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.