Arthur Brand, supranumit "Indiana Jones al lumii artei" pentru investigaţiile sale, a anunţat că a înapoiat Ambasadei Spaniei de la Londra două pietre gravate, vechi de cel puţin un mileniu, după ce le-a regăsit într-o grădină a unui aristocrat englez. De o valoare "inestimabilă", obiectele de artă au fost furate acum 15 ani dintr-o veche biserică spaniolă, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două opere de artă, între care una îl reprezintă pe Ioan Evanghelistul, a fost furată în 2004 de un hoţ de obiecte de artă profesionist din biserica Santa Maria de Lara, în apropiere de Burgos, în nordul Spaniei. Au apărut la sfârşitul anului trecut, regăsite în grădina unei familii aristocrate din nordul Londrei, care le-a ignorat originea. 

"Vă puteţi imagina până la ce punct au fost şocaţi să afle că ornamentele lor din grădină sunt de fapt opere de artă religioasă spaniole, de o valoare inestimabilă", a declarat pentru AFP Arthur Brand. "Să le găsesc într-o grădină după opt ani de căutări este pur şi smplu incredibil", a continuat pasionatul de artă. 

Pietrele cântăresc fiecare 50 de kilograme. Gravurile "ar fi putut fi pierdute pentru totdeauna", subliniază Brand. Când au aflat adevărul, proprietarii au fost şocaţi şi au vrut să arunce operele de artă într-un râu. "Din fericire, am reuşit să-i conving să nu o facă", a spus expertul olandez, care s-a aflat pe urmele celor două pietre încă din 2010. 

În acel an, un informator britanic, care a dorit să rămână anonim, i-a indicat faptul că a apărut "ceva straniu" la Londra. Omul a murit curând după aceea. După mai mulţi ani de căutări, Brand a descoperit că pietrele gravate au fost transportate la Londra de un negustor de artă francez şi puse în vânzare drept ornamente de grădină, pentru a evita orice bănuială, cu mai mult de 55.000 de euro fiecare. 

Arthur Brand a căpătat un renume mondial în 2015 după ce a descoperit în Germania doi cai de bronz realizaţi de Josef Thorak, unul dintre sculptorii oficiali ai celui de-al III-lea Reich, care decorau intrarea Cancelariei lui Hitler de la Berlin, şi care au dispărut odată cu căderea Zidului. 

Brand a fost din nou în atenţia publicului un an mai târziu când a ajutat la recuperarea a cinci picturi flamande din secolul XVII şi XVIII, furate de o grupare organizată din Ucraina. 

În noiembrie, după o vânătoare de comori de mai mulţi ani, el a ajutat autorităţile cipriote să recupereze un mozaic bizantin excepţional, fragment din una dintre frescele furate din bisericile din Cipru după invazia turcă de la 1974. 

În Spania, operele restituite ar putea constitui o dovadă "esenţială" cu privire la datarea exactă a bisericii din care ornamentele au fost furate, a declarat David Addison, cercetător la Universitatea din Oxford. 

Teoria cea mai vehiculată este că edificiul ar data din epoca vizigoţilor. Însă anumiţi experţi cred că ea este mai veche, din secolul al VII-lea, în timp ce alţii o văd mai recentă, din secolul X sau XI. 

Biserica, construită simplu din patru ziduri de piatră şi fără clopotniţă, a fost folosită timp îndelungat de ţărani pentru a-şi adăposti turmele, înainte de a fi "redescoperită" în 1921 de un preot local şi declarată monument naţional în 1929. 

Pereţii săi groşi din piatră conţin atât simboluri creştine, păgâne, romane, cât şi influenţe islamice, "demne de un roman de Dan Brown", a concluzionat Arthur Brand, referindu-se la romancierul american, autorul "Codului lui Da Vinci". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.